ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's: Σήμερα η αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

08:10 - 23 Αυγ 2019 | Οικονομία
Moody's: Σήμερα η αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας
Σήμερα αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Ο οίκος ολοκλήρωσε την περιοδική αναθεώρηση των δεδομένων μίας σειράς χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, μία διαδικασία που δεν περιλαμβάνει αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά δίνει μία γεύση για το πώς βλέπει η Moody’s τις προοπτικές της κάθε οικονομίας.

Ο οίκος Moody's, σε σύντομη ανακοίνωσή του για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας (B1) στηρίζεται από την «μέτρια» δυναμική της ανάπτυξης, τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιας αξιολόγησης, αλλά και την «αισθητή αβεβαιότητα» για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης.

Οι αναλυτές του οίκου εξηγούν ότι η αβεβαιότητα αυτή πηγάζει από τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα τόσο των επενδύσεων όσο και των αποταμιεύσεων. 

Η Moody's αναφέρεται και στις αδύναμες επιδόσεις στο Κράτος Δικαίου, την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτά μετρώνται από τους δείκτες Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, «εξισορροπείται» από τη βελτίωση των επιδόσεων στη νομοθέτηση και την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα, αλλά και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος περιλαμβάνονται στα επίμονες αγκάθια της ελληνικής οικονομίας. Το βάρος του χρέους πάντως περιορίζεται έως έναν βαθμό από τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις, επισημαίνεται στην περιοδική αναθεώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Citi έκανε λόγο ότι η Moody’s σήμερα θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και μια αναβάθμιση του outlook δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.