ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκίνηση του «καυτού» μήνα για τις 120 δόσεις

08:25 - 02 Σεπ 2019 | Οικονομία
Εκκίνηση του «καυτού» μήνα για τις 120 δόσεις
Από χτες 1.9.2019 είναι σε ισχύ η αναθεωρημένη απόφαση Παπανάτσιου για την ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία κι έτσι σταδιακά ενεργοποιούνται οι αλλαγές που έχουν προωθηθεί από τη νέα κυβέρνηση στην όλη διαδικασία. Έτσι οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους με ευνοϊκές διατάξεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία όπου βέβαια μεγάλο ερώτημα είναι το αν θα υπάρξει παράταση λόγω των αργών διαδικασιών που υπάρχουν στις βεβαιώσεις χρεών και στην εν συνεχεία ένταξή τους στις ρυθμίσεις.

Για τις οφειλές στην εφορία, πάντως, μετά τις αλλαγές, μειώνεται η ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 στα 20 ευρώ και συνακόλουθα αυξάνεται και ο αριθμός των δόσεων που δικαιούνται οι μικροοφειλέτες των 500 - 3.500 ευρώ. Επίσης, μετά την αίτηση και πληρωμή της προκαταβολής σταματούν αμέσως οι παλαιές κατασχέσεις.

Παράλληλα, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί πλέον και επιχειρήσεις χωρίς κριτήρια εισοδήματος, καταγράφεται μείωση του επιτοκίου των δόσεων από 5% σε 3%, ενώ εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, εφόσον αφορούν παρελθόντα έτη – πλην του φόρου εισοδήματος 2018.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη απόφαση:

  1. Στη ρύθμιση  μετά από επιλογή του οφειλέτη, δύναται να υπαχθούν, με τους όρους και τις προϋποθέσεις των νέων διατάξεων, οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018. Στην περίπτωση που από το χρηματικό κατάλογο ή τα συνοδευτικά αυτού έγγραφα δεν προκύπτει η αναγωγή της υποχρέωσης έως τις 31.12.2018, απαιτείται προς τούτο έγγραφη βεβαίωση της βεβαιούσας αρχής προς τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας.
  1. Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο ή άλλη Υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε..  Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση.
  1. Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης.
  1. Το ποσό των δόσεων της ρύθμισης αναπροσαρμόζεται μετά την προκαταβολή σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων, όπως αυτό έχει οριστεί προκειμένου να υπολογιστεί το ελάχιστο ποσό προκαταβολής, και υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης της παρ. 2 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019, όπως ισχύει. Οι δόσεις της ρύθμισης είναι καταβλητέες έως την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών που έπονται του μήνα της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Η προκαταβολή δεν προσμετράται στο πλήθος των δόσεων της ρύθμισης.
  1. Ο τόκος μειώνεται αυτόματα από το 5% στο 3% μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.
  1. Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4621/2019 (ήτοι 31.7.2019) με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
  1. Για την αποδέσμευση των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του taxisnet στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία γνωστοποιεί στην τράπεζα ή σε  τρίτο εντός μηνός από την έκδοση της, με κάθε πρόσφορο μέσο. Η βεβαίωση αποδέσμευσης αναφέρει τη συγκεκριμένη αναγκαστική κατάσχεση («Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου (Τ.Ο.Κ)») προς αποδέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη έναντι του τρίτου.
  1. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, το αρμόδιο για την παρακολούθηση τήρησης αυτής όργανο ενημερώνει άμεσα με κάθε πρόσφορο μέσο τα αρμόδια όργανα για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής και για την ανατροπή της αποδέσμευσης, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία της διοικητικής εκτέλεσης. Η ανατροπή της αποδέσμευσης κοινοποιείται άμεσα στον τρίτο από τον Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή άλλης Υπηρεσίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής και σε περίπτωση παράλληλης αρμοδιότητας από τον Προϊστάμενο που επέβαλε την κατάσχεση.
  1. Σε περίπτωση που η ανωτέρω διαδικασία δεν υποστηρίζεται ηλεκτρονικά για τεχνικούς λόγους ή λόγους ανωτέρας βίας, η βεβαίωση αποδέσμευσης δύναται να χορηγείται από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Υπηρεσίας και σε περίπτωση παράλληλης αρμοδιότητας από τον Προϊστάμενο που επέβαλε την κατάσχεση, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη.».
  1. Οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη υπαγάγει τα χρέη τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων με την αρχική της μορφή (οι επιχειρήσεις είχαν έως 36 δόσεις ενώ τώρα έως 120 χωρίς όριο τζίρου αλλά για οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ) μπορούν να κάνουν νέα αίτηση.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.