ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητείται «χρυσή τομή» μεταξύ παροχών, πλεονασμάτων, ανάπτυξης εν όψει ΔΕΘ

11:12 - 05 Σεπ 2019 | Οικονομία
Αναζητείται «χρυσή τομή» μεταξύ παροχών, πλεονασμάτων, ανάπτυξης εν όψει ΔΕΘ
Με τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που χαρακτήρισε υπερβολικούς τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα τασσόμενη υπέρ του ορίου 2%-1,5% του ΑΕΠ, αλλά και των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ (1,9% στο Β΄ τρίμηνο) στις «βαλίτσες» του, ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού μεταβαίνει στην σημερινή συνεδρίαση του EWG. Εκεί θα ενημερώσει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και τους θεσμούς για τις επικείμενες εξαγγελίες της ΔΕΘ, την γενικότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της νέας κυβέρνησης, τα δημόσια οικονομικά της χώρας, αλλά και την πορεία του ΑΕΠ και των εσόδων εν όψει και της χάραξης του νέου προϋπολογισμού.

Ουσιαστικά, είναι μια πρώτη γεύση για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη νέα αξιολόγηση που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου με τα τεχνικά κλιμάκια και συνεχίζεται στις 23 Σεπτεμβρίου με τους επικεφαλής.

Με δεδομένο, πάντως, το χαμηλό μέσο όρο του ΑΕΠ για φέτος μέχρι στιγμής 1,5%, το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 φαντάζει ένας στόχος – πρόκληση. «Ο ρυθμός μεγέθυνσης υπήρξε γενικά αναιμικός, σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης Κυβέρνησης. Για τη σημερινή Κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας» ανέφερε χτες ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών θέλοντας να δώσει τον τόνο κι εν όψει της σημερινής συζήτησης αλλά και της ανάγκης να αποδεχτούν οι εταίροι μέτρα στήριξης της αναπτυξιακής διαδικασίας. Σημειώνεται, πάντως, ότι το ξεπέταγμα του ΑΕΠ από το 1,1% στο πρώτο τρίμηνο στο 1,9%, κάτι που δίνει μέσο όρο στο 1,5% οφείλεται στο «άνοιγμα της κάνουλας» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το αφήγημα

Στο φόντο αυτό εν όψει ΔΕΘ η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει ένα αφήγημα τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική κατανάλωση. Αφενός τονίζει το θετικό επενδυτικό κλίμα κι αφετέρου επεξεργάζεται μειώσεις φόρων. Ενδεικτική ήταν χτες η αναφορά του υπουργού που φέρει κύριο βάρος στο να επικοινωνήσει το θετικό επενδυτικό κλίμα, δηλαδή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, που επισκεπτόμενος την ιστορική εκτυπωτική βιομηχανίας «Σκαγιάς ΑΒΕΕ» έκανε εμφατικά λόγο για επενδύσεις που ξεμπλοκάρουν. «Το Ελληνικό ξεκινάει, οι Σκουριές προχωρούν, η Mirium στην Ελούντα πήρε κι άλλες υπογραφές για αποφάσεις, η Κασσιόπη ξεμπλοκάρει, όπως και τα Αφάντου» σημείωσε θέλοντας να δηλώσει ότι στη χώρα γίνεται ένα επενδυτικό «κρεσέντο».

Παράλληλα με αυτό, συνεχείς είναι στο Μέγαρο Μαξίμου οι συναντήσεις για να ξεκαθαρίσει το πακέτο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού. Ουσιαστικά, αναζητείται ένα συνεκτικό αφήγημα που θα συντηρεί το κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και αφετέρου θα κλείνει «το μάτι» σε μεσαίες εισοδηματικές τάξεις.

Έτσι επί τάπητος έχουν τεθεί:

- η μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019 και μια περεταίρω μείωση στο 20% το 2021.

- η  μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα.

- η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλο το τουριστικό πακέτο.

Ο μποναμάς και το ερώτημα

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται ένα θετικό μέτρο που μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία. Ως τέτοιο μπορεί να είναι η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, όπως και του φόρου υπεραξίας, καθώς και η έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην οικοδομή, παραδοσιακή λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα εν όψει μεγάλων έργων και του Ελληνικού κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλο κίνητρο για εργολάβους και αναδόχους.

Μεγάλο, πάντως, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί και σήμερα αλλά και από τους θεσμούς είναι το πώς θα κυλήσει το δημοσιονομικό σενάριο με δεδομένο ότι υπάρχει η δέσμευση για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, στις 8.636 ευρώ, μέτρο που έχει μεγάλο βάρος για τον προϋπολογισμό (1,9 δισ. ευρώ).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.