ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης στην ζυγαριά εξαγγελιών της ΔΕΘ

08:52 - 06 Σεπ 2019 | Οικονομία
Τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης στην ζυγαριά εξαγγελιών της ΔΕΘ
Το μίγμα μέτρων που θα διασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό επικοινωνιακό και πολιτικό αποτέλεσμα εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, στο φόντο και των πιέσεων των θεσμών για απαρέγκλιτη τήρηση των υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5%).

Ειδικά, δυο μέτρα που αφορούν κύρια τη μεσαία τάξη κι εν πολλοίς το πολιτικό ακροατήριο της ΝΔ, το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης έχουν μπει στη ζυγαριά. Αφορούν ομάδες που «πόνεσαν» στην κρίση, ωστόσο η απάλειψη τους δημιουργεί σημαντικό φορτίο στον προϋπολογισμό. Μάλιστα το τέλος επιτηδεύματος συνδέεται με την τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών που όμως για τους θεσμούς «ενοχοποιούνται» για φοροδιαφυγή. Πάντως είναι εμβληματικά μέτρα που συνδέθηκαν με την κρίση και βάρυναν πολλούς φορολογουμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δυο συζητούνται για να ενταχθούν έστω σε βάθος χρόνου στο πακέτο εξαγγελιών, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμη το τελικό οκ.

Ήδη, όμως, φαίνεται να προκρίνεται στις δράσεις μείωσης της φορολογίας η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από 28% σε 24% το 2020, η μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%, η αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον φαίνεται να εντάσσονται και οι εκπτώσεις 40%-50% στις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ).

Επιπλέον η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα σημερινά επίπεδα αναμένεται να ενταχθεί κι αυτή στο πακέτο

Σημειώνεται ότι χτες στο Euro Working Group (EWG) ο καθηγητής Μιχάλης Αργυρού και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ( ΣΟΕ) ενημέρωσε θεσμούς και εταίρους για τα μέτρα που προτίθεται να ισχύσουν το 2020.

Επίσης ο κ. Αργυρού ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης να εξοφλήσει άμεσα τις ακριβές δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:18 - 06 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.