ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Άμεσα η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

14:49 - 11 Σεπ 2019 | Οικονομία
Μητσοτάκης: Άμεσα η πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι: «Κινούμε άμεσα τη διαδικασία για την πώληση του 30% που κατέχει το δημόσιο στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"».

Όπως είχε γράψει το Reporter σε προηγούμενο δημοσίευμα, το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 2019 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την απόκτηση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που μεταβιβάζει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανταπόκριση των υποψηφίων επενδυτών παραμένει μεγάλη. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση του 30% να αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα που θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το 1,2 με 1,3 δις ευρώ.

Το 2018 καταγράφηκε διπλό ρεκόρ για το ΔΑΑ, τόσο σε επίπεδο διακίνησης επιβατών (24,1 εκατομμύρια) και πτήσεων (217 χιλιάδες), όσο και σε επίπεδο εσόδων (478 εκατ.) και προ φόρων κερδών (240 εκατ.). Εφέτος, με βάση τα τελευταία στοιχεία για το 2019, συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τα 14,24 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7%. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε άνοδο της τάξης του 3% και 9% αντίστοιχα.

Σταϊκούρας: Η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης

«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει.

Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε».

Σύμβουλος η Lazard

Παράλληλα, στη συνεδρίαση, εγκρίθηκε – έπειτα από εισήγηση του ΟΔΔΗΧ και γνωμοδότηση του ΝΣΚ – να επιλεγεί η Lazard αντί για τη Rothchild, ως σύμβουλος του Δημοσίου για θέματα Διαχείρισης του Χρέους και μέχρι την επαναφορά σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή του οικονομικού επιτελείου που ρωτήθηκε για το πότε θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα η χώρα, τόνισε «εμείς θέλουμε το συντομότερο δυνατόν, άλλα η εκτίμηση μας είναι περίπου στη διετία».

Αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να θέσει στο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής αίτημα ταχύτερης αποπληρωμής τμήματος του δανείου του ΔΝΤ.







Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 11 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.