ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά η διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

14:07 - 13 Σεπ 2019 | Οικονομία
Ξεκινά η διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
O πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε την ανεπίσημη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών αποπληρωμής του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι ο κ. Ρέγκλινκ στάθηκε θετικά απέναντι στις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα για το τέλος του προγράμματος και δήλωσε την ανάγκη η Ελλάδα «να βρεθεί σε μια υψηλή αναπτυξιακή τροχιά».

Χαρακτήρισε, ακόμα, θετικές τις επαφές του με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης, ενώ χαιρέτησε το ενδεχόμενο του αιτήματος Σταϊκούρα για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι σήμερα δεν έγιναν σχετικές συζητήσεις. 

Σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι «Θα πρέπει να γίνει όταν ολοκληρωθεί πρώτα η εσωτερική διαδικασία για την αποποίηση της αποπληρωμής και των άλλων πιστωτών και αυτό μπορεί να πάρει δυο μήνες».

Για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρόεδρος του ESM θεώρησε ότι το γεγονός ότι ο στόχος (3,5%) θεωρείται υψηλός «δεν είναι κάτι νέο για εμάς».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020, και οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν νωρίτερα, τον επόμενο χρόνο, για τον προϋπολογισμό του 2021.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο αναμένεται να τεθεί και επισήμως το ελληνικό ζήτημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:34 - 13 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.