ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Βάζει «καλό» βαθμό στο Γραφείο Προϋπολογισμού Κράτους στη Βουλή

15:53 - 19 Σεπ 2019 | Οικονομία
ΟΟΣΑ: Βάζει «καλό» βαθμό στο Γραφείο Προϋπολογισμού Κράτους στη Βουλή
Σε βελτίωση της θέσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) κατά την ενημέρωση της βάσης δεδομένων για τους ανεξάρτητους δημοσιονομικούς θεσμούς των κρατών μελών του.

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε η βαθμολογία για την ανεξαρτησία του Γραφείου ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΓΠΚΒ.

Η βάση δεδομένων ενημερώνεται τακτικά και παρακολουθεί το βαθμό συμμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου των χωρών μελών στις βασικές αρχές λειτουργίας των ανεξάρτητων δημοσιονομικών θεσμών που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2014. 

Παράλληλα, το Γραφείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΟΟΣΑ για τη συνολική αξιολόγησή του από τον οργανισμό και έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα. Η πρώτη εξωτερική αξιολόγηση από την ίδρυση του Γραφείου θα επιτρέψει τη λεπτομερή καταγραφή της σημερινής του κατάστασης, θα εντοπίσει τα θετικά και αρνητικά στοιχεία και θα κάνει συστάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του, ενισχύοντας τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι Ανεξάρτητοι Δημοσιονομικοί Θεσμοί (συνήθως γνωστοί ως κοινοβουλευτικά γραφεία προϋπολογισμού ή δημοσιονομικά συμβούλια) είναι σχετικά πρόσφατοι και οι περισσότεροι έχουν ιδρυθεί την τελευταία δεκαετία. Σήμερα 28 από τις 36 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ διαθέτουν κοινοβουλευτικό γραφείο προϋπολογισμού ή δημοσιονομικό συμβούλιο ή και τα δύο. Ο ΟΟΣΑ ενθαρρύνει την ίδρυση αντίστοιχων θεσμών και σε όσα μέλη του δεν διαθέτουν ακόμη.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.