ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτημα για παράταση στις 120 δόσεις-Η προθεσμία, οι κυβερνητικές σκέψεις

10:54 - 21 Σεπ 2019 | Οικονομία
Αίτημα για παράταση στις 120 δόσεις-Η προθεσμία, οι κυβερνητικές σκέψεις
Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων και για την υπαγωγή φορολογικών οφειλών στη ρύθμιση των «120 δόσεων» ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο λόγος της παρέμβασής του, όπως επισημαίνει είναι το γεγονός πως ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες - φυσικά και νομικά πρόσωπαγια να ενταχθούν εγκαίρως στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν επαρκεί.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει ο ΣτΠ, η νέα βελτιωμένη ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις τέθηκε σε ισχύ τυπικά μεν την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά ουσιαστικά από τα μέσα του τρέχοντος μηνός για όλους τους οφειλέτες. Κι αυτό διότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των αιτήσεων δεν ήταν από την 1η Σεπτεμβρίου προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους οφειλέτες, ενώ ειδικά για όσους είχαν ήδη ενταχθεί στην αρχική ρύθμιση των 120 δόσεων και ήθελαν να υποβάλουν αιτήσεις επαναρρύθμισης των οφειλών τους με τους ευνοϊκότερους όρους του ν. 4621/ 2019 η πλατφόρμα άνοιξε στα μέσα του μηνός.

Ο ΣτΠ τονίζει ότι είναι η αναγκαία την παράταση της σχετικής προθεσμίας, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση επισήμως δεν έχει αντιδράση, αλλά ασφαλώς κατανοεί τα παραπάνω επιχειρήματα και είναι πιθανό να πάρει όντως απόφαση για παράταση. Αυτό, όμως, κυρίως θα εξαρτηθεί από το πώς θα έχει εξελιχθεί η πορεία των αιτήσεων, μέχρι και της τελευταίες ημέρες της σχετικής προθεσμίας. Αν φανει πως πράγματι μένει έξω πολύς κόσμος, τότε ναι η περίπτωση παράτασης είναι εξαιρετικά πιθανή.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:57 - 21 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.