ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παράθυρο» Ντράγκι για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

19:06 - 23 Σεπ 2019 | Οικονομία
Τη σημαντική βελτίωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει η χώρα. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κύρτσου, ανέφερε ότι «υπήρξε σημαντική αν όχι εξαιρετική πρόοδος στην χώρα τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και ερχόμενη από μια πολύ σοβαρή κατάσταση απολαμβάνει ανάπτυξη και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία  που έχει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες, τις πολύ καλές συνθήκες σε ότι αφορά την πρόσβαση στις αγορές».

«Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνει υπόψη η δημοσιονομική πολιτική. Μοιάζει από τα στοιχεία ότι ο προϋπολογισμός πηγαίνει πέρα από τους στόχους για χρόνια», σημείωσε σύμφωνα το Reuters και συμπλήρωσε ότι «Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι αν η πρόοδος συνεχίσει να είναι σημαντική στο θέμα των μεταρρυθμίσεων θα υπάρχουν συνθήκες στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE, αλλά πρόοδος πρέπει να γίνει».

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι «η μείωσή τους παραμένει σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα, καθώς δημιουργούν τριγμούς στον τραπεζικό σύστημα και περιορίζουν τις δανειοδοτήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να πληγωθεί η κουλτούρα πληρωμών και χωρίς να πληγωθεί το τραπεζικό σύστημα και ο ιδιωτικός τομέας».

Στην ομιλία του σε μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Ντράγκι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η οικονομία της ευρωζώνης δεν δείχνει κάποια πειστικά σημάδια ανάκαμψης», λέγοντας ότι «η επίμονη κάμψη στη μεταποίηση απειλεί να μολύνει και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας». Ο ίδιος τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία και δείκτες όπως οι παραγγελίες στη μεταποίηση δεν εμφανίζουν εικόνα πιθανής ανάκαμψης της ανάπτυξης στο κοντινό μέλλον.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η αδυναμία στη μεταποίηση, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο να επηρεαστεί από την επιβράδυνση η οικονομία», πρόσθεσε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει τελικά προς τον στόχο και ότι η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια σταδιακής βελτίωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:29 - 23 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.