ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EWG: Θετικοί οι θεσμοί για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

08:04 - 27 Σεπ 2019 | Οικονομία
EWG: Θετικοί οι θεσμοί για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Την ικανοποίησή τους από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας διατύπωσαν οι θεσμοί κατά τη συζήτησή τους με το επιτελείο της κυβέρνησης στο χθεσινό Euroworking Group. Θετικά διακείμενοι για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, επιφυλάξεις για τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ

Ειδικότερα, με καλό μάτι βλέπουν οι Ευρωπαίοι την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Βεβαίως, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος. 

O επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης γιατί οδηγεί σε ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο απαιτείται και το «πράσινο φως» από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εκτός από το ΔΣ του ESM, η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί και από κάποια κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, ενώ η εκτίμηση είναι πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι μέχρι το τέλος του έτους.

Τι ειπώθηκε για τα δημοσιονομικά

Οι εκπρόσωποι των θεσμών στο χθεσινό EWG ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 0,55% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισ. ευρώ) για το 2020, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το κενό θα παραμείνει, καθώς δεν είναι απίθανη η βελτίωση των φορολογικών εσόδων το επόμενο διάστημα αλλά και η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. «Η δημοσιονομική εικόνα παραμένει μη ξεκάθαρη», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι θεσμοί.

Διευκρινίζουν μάλιστα ότι περιμένουν μια σειρά από στοιχεία εκ μέρους της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία των εσόδων και την ανάπτυξη, με ένα χρονικό ορίζοντα έως τα μέσα του επόμενου μήνα, οπότε και η κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλλει στην Επιτροπή το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2020.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Τότε προγραμματίζεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο να συνυπολογιστούν τα SMPs και ANFAs στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020, διευκολύνοντας την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:13 - 27 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.