ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και συντάξεων- Προσοχή στον προϋπολογισμό

16:10 - 27 Σεπ 2019 | Οικονομία
ΔΝΤ: Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και συντάξεων- Προσοχή στον προϋπολογισμό
Σε σκληρή γραμμή παραμένει το ΔΝΤ, παρότι εκτιμά πως οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών αποτελούν μία "πολλά υποσχόμενη αρχή". Το Ταμείο επιμένει επίσης πως πρέπει να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3,5%, ωστόσο, τα καλά νέα σταματούν εδώ, καθώς ζητά ακόμα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, ενώ θεωρεί πως οι ρυθμίσεις χρεών των οφειλετών πρέπει να σταματήσουν. Όσο για τις προβλέψεις του για ανάπτυξη είναι κολλημένες στο 2% και για φέτος, αλλά και για το 2020.

«Η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών», επισημαίνει συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δήλωση συμπερασμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις ελληνικές αρχές για την κατάρτιση της έκθεσης του 'Αρθρου 4 για το 2019.

Όπως επισημαίνεται από το ΔΝΤ «χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να πετύχει περισσότερη ανάπτυξη βασισμένη στην συμπερίληψη».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν εκτίμησε ότι «ο Προϋπολογισμός του 2020 εμφανίζει δημοσιονομικό κενό και κάλεσε την κυβέρνηση να το καλύψει με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη», εκτιμώντας ότι «η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει το 2%, δύσκολα όμως θα φθάσει το 3%». 

Το ΔΝΤ συστήνει επίσης στην Αθήνα να λάβει άμεσα ή και σκληρά μέτρα, όπως:

- να κόψει από συντάξεις και να ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους και όχι μόνον συνταξιούχους (εννοώντας πχ άπορους, άνεργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πολύτεκνες οικογένειες κλπ)

- να βάλει τέλος σε ρυθμίσεις χρεών και μέτρα προστασία της κατοικίας των οφειλετών, επειδή δεν ευνοούν την καλλιέργεια συνείδησης πληρωμών

- να «τρέξει» το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων

- να μειωθεί το αφορολόγητο, κλπ.

Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ηρακλής

Ο Πίτερ Ντόλμαν αναφέρθηκε επίσης και στην επαναφορά της 13ης σύνταξης, που έγινε τον Μάιο επί ΣΥΡΙΖΑ και τη χαρακτήρισε λάθος, ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος αρχής γενομένης από το 2020, αλλά και υπέρ πρόσθετων παρεμβάσεων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τέλος τάχθηκε υπέρ του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, καθώς αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να στηρίξεις τις «αδύναμες» ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας κεφαλαίων των τραπεζών.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:22 - 27 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.