ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα: Αποστολή στοιχείων στην Κομισιόν για το πλεόνασμα

09:30 - 30 Σεπ 2019 | Οικονομία
Ελλάδα: Αποστολή στοιχείων στην Κομισιόν για το πλεόνασμα
Σήμερα αποστέλλει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αναλυτικό πακέτο δημοσιονομικών στοιχείων, εντός του οποίου βρίσκονται ο απολογισμός των προηγούμενων ετών από την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και νέα πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2019.

Όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ αποστέλλουν τα στοιχεία στην Eurostat δύο φορές το χρόνο, ενώ η επίσημη ανακοίνωση για τα ελληνικά δεδομένα που θα βρεθούν υπό αξιολόγηση αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει τις προβλέψεις της για την πορεία του ονομαστικού ΑΕΠ φέτος, αλλά και την αναλυτική εκτίμηση για την πορεία εσόδων, δαπανών και πρωτογενών πλεονασμάτων το 2019.

Στο «κάδρο» βρίσκεται πλέον και η κατάρρευση της Thomas Cook και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 αναμένεται να επιτευχθεί. Όπως ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ένας στόχος που διασφαλίζεται, ενώ πρότεινε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 κάτω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο, στο τελευταίο του δελτίο, θεώρησε εφικτή την επίτευξη του στόχου για τη φετινή χρονιά.

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς συνεχίζονται και σε πολιτικό επίπεδο με την έλευση του απερχόμενου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην Αθήνα την Τρίτη, με αφορμή τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών. Θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα παραθέσει προς τιμήν του γεύμα.

Παράλληλα, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επιθυμεί, πριν αποχωρήσει, να τοποθετηθεί για την τέταρτη αξιολόγηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:47 - 30 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.