ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

120 δόσεις: Οι προσδοκίες της κυβέρνησης-Ποιο το… ταβάνι της ρύθμισης

06:27 - 01 Οκτ 2019 | Οικονομία
120 δόσεις: Οι προσδοκίες της κυβέρνησης-Ποιο το… ταβάνι της ρύθμισης
Οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχει πιάσει σχεδόν ταβάνι, ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να δώσουν μία παράταση επτά ημερών για όσους δεν προνόησαν και αποφάσισαν να κάνουν αίτηση την τελευταία στιγμή.

Αρχικά, υπήρχε σκέψη να μη δοθεί καν παράταση, ωστόσο, τις τρεις τελευταίες ημέρες πριν από τη λήξη της ρύθμισης εμφανίστηκε ένα νέο κύμα αιτήσεων κι έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να εξυπηρετήσει όσους είχαν αφήσει για το… παρά πέντε τη ρύθμιση των χρεών τους.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα, δείχνουν πως έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό ξεπερνάει τα 3 δις. ευρώ.

Μέχρι τις 27.09.2019 εντάχθηκαν στη ρύθμιση 384.402 οφειλέτες, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 898,5 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 3,3 δισ. ευρώ.

Στόχος οι 500.000 αιτήσεις

Αν και δεν μπορεί κανείς να πει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για τη ρύθμιση έφτασε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα από το ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως μέχρι το τέλος της νέας προθεσμίας που λήγει στις 7 Οκτωβρίου υπάρχει η προοπτική να ενταχθούν τελικά περισσότεροι από 500.000 οφειλέτες.

Αν αναλογιστεί κανείς πως οι οφειλέτες είναι συνολικά 4 εκατομμύρια (!) τότε καταλαβαίνει κανείς πως η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν κάνει μεγάλη διαφορά.

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς ήταν ήδη γνωστό πως είναι πλειοψηφία οι οφειλέτες που αδυνατούν ή δεν έχουν σκοπό να καλύψουν τα χρέη τους. Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει στην πλειοψηφία τους έχουν το μεγαλύτερο μέρος των χρεών και σε αυτά το Δημόσιο δεν μπορεί να υπολογίζει.

Η ρύθμιση, όμως, έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να καλύψουν τα χρέη τους να το κάνουν και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους.

Αν λοιπόν 500.000 οφειλέτες μπουν σε ρύθμιση, τότε θα μιλάμε για μία σχετικά επιτυχημένη διαδικασία. Αρκεί βέβαια η πορεία της ελληνικής οικονομίας να είναι θετικοί, ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις τους και να μην βρεθούν εκτός ρύθμισης.

Εδώ χρειάζεται μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως νέα ρύθμιση 120 δόσεων δεν πρόκειται να υπάρξει, τουλάχιστον στο βάθος αυτής της τετραετίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.