ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Με ελαφρύνσεις και χωρίς δημοσιονομικό κενό το προσχέδιο Προϋπολογισμού

09:24 - 06 Οκτ 2019 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Με ελαφρύνσεις και χωρίς δημοσιονομικό κενό το προσχέδιο Προϋπολογισμού
Αύριο Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, θα είναι χωρίς δημοσιονομικό κενό και με όλες τις ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και νέες οικογένειες, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες είναι απολύτως διασφαλισμένα.

Αφορολόγητο

Σχετικά με το ύψος του αφορολόγητου, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι όχι μόνο δεν θα μειωθεί από 8.636 ευρώ, που είναι σήμερα για τους άγαμους χωρίς παιδιά, αλλά θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο που θα έχει η οικογένεια. Παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου το πακέτο στήριξης της νέας οικογένειας θα προβλέπει και το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.

13η σύνταξη

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαιώνει ότι η «13η σύνταξη», όπως την ονόμασε η προηγούμενη κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα περικοπεί το 2020 αλλά θα μετατραπεί σε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.

Δημοσιονομικό κενό

Ο υπουργός Οικονομικών απαντά επίσης και στις παρατηρήσεις εκπροσώπων των θεσμών περί κενού για το 2020. Τονίζει συγκεκριμένα ότι την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εγγυώνται και η καλή «βάση» που θα δημιουργήσει από το 2019 η θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και οι εισπράξεις ΦΠΑ.

Επιπλέον υπάρχει και ένα «οπλοστάσιο» ενισχυτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται ίσως για πρώτη φορά η μεταφορά δαπανών από το 2020 στο 2019 λόγω της καλύτερης του αναμενομένου δημοσιονομικής πορείας και του καλύτερου ελέγχου των δαπανών. Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μαζί η ψηφιοποίηση των ελέγχων που θα αποτελέσει ένα δραστικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων θα είναι η αξιοποίηση των εισροών από τα κέρδη των ομολόγων (τα γνωστά πια ANFA’s) που θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Σχέδιο «Ηρακλής»

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας προαναγγέλλει και άμεση νομοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τονίζοντας μάλιστα ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφαιρεθεί αυτόματα από τα βιβλία των τραπεζών μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 20 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν πριν από λίγους μήνες. Προαναγγέλλει μάλιστα και νέες στρατηγικές κινήσεις στο πεδίο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.