ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Οι πιστωτές βλέπουν δημοσιονομικό κενό έως και €900 εκατ.

15:05 - 07 Οκτ 2019 | Οικονομία
Bloomberg: Οι πιστωτές βλέπουν δημοσιονομικό κενό έως και €900 εκατ.
«Οι πιστωτές εξακολουθούν να βλέπουν δημοσιονομικό κενό έως και 900 εκατ. ευρώ εξαιτίας του κόστους των παροχών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», σημειώνει το Bloomberg με αφορμή την κατάθεση σήμερα του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, «η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη εκτίμηση έχει διατυπωθεί για την επόμενη χρονιά», ενώ ο υπουργός Οικονομικών «επιμένει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί».

Οι δυο πλευρές αναμένεται να συνεχίσουν τις συζητήσεις για να καλυφθεί το κενό έως τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα πρέπει η χώρα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους στην Κομισιόν.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg στηρίζεται σε δυο ακόμα πηγές οικονομικής ευελιξίας:

-  Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα

-  Πιθανό δημοσιονομικό χώρο, καθώς η Κομισιόν το Νοέμβριο θα ενσωματώσει  χαμηλότερα κόστη δανεισμού στην επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Και τα δύο, όμως, δεν θα προκύψουν πριν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι «καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ». Η κάλυψη αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω μέτρων «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:11 - 07 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.