ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μποναμάδες» στο φίνις της χρονιάς εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

09:24 - 09 Οκτ 2019 | Οικονομία
«Μποναμάδες» στο φίνις της χρονιάς εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Η χαλάρωση της διαδικασίας για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης και μια ενδεχόμενη αύξηση του συνολικού ποσού προς διάθεση είναι όπως φαίνεται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Επίσης εξετάζεται, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χτες σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το κατά πόσο θα καταβληθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική θέση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών, οι όποιες κινήσεις στήριξης των εισοδημάτων θα έχουν μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα (δηλαδή κάποιες έξτρα μειώσεις φόρων), δε θα είναι επιδόματα, αλλά θα έχουν το χαρακτήρα στοχευμένων δράσεων κοινωνικής πολιτικής, Στο πλαίσιο αυτό μια αύξηση του επιδόματος θέρμανσης μπορεί να «κουμπώνει» σε αυτές τις στοχεύσεις.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το βράδυ ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους για τα θέματα του κλάδου είχε θέσει το θέμα της ενίσχυσης των πόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης ως ένα μέσο αποτελεσματικής άσκησης κοινωνικής πολιτικής με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.  Πάντως στο 1,02 ευρώ το λίτρο προβλέπεται – με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου – να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα διατίθεται στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του χτες ο  κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε, επίσης, πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. «Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών είναι η απουσία προκαταβολής, η οποία τους εμπόδιζε να αγοράσουν πετρέλαιο και να πάρουν μετά το επίδομα».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση διένειμε το μέρισμα για προεκλογικούς λόγους τον Μάιο. Εμείς έχουμε πει ότι θα δίδεται σταθερά κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο. Αν λοιπόν τον Νοέμβριο υπάρχει κάποιο περιθώριο θα δούμε πως θα αξιοποιηθεί», εξήγησε ο  χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ, τονίζοντας με νόημα ότι «κάθε δύο μήνες όλο και αιφνιδιάζουμε.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται στο 3,68% με υπέρβαση 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο ενώ μετά την ανακοίνωση της πορείας του προϋπολογισμού στο 10μηνο κι εν όψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού θα φανεί εάν υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για παροχές.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.