ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα πει ο Σταϊκούρας στο Eurogroup

10:38 - 09 Οκτ 2019 | Οικονομία
Τι θα πει ο Σταϊκούρας στο Eurogroup
Ο προϋπολογισμός του 2020 θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup. Ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι και το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει την Αθήνα με τους θεσμούς.

Ο κ.  Σταϊκούρας μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο έχοντας στις αποσκευές του το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού με τις ελαφρύνσεις του 1,2 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα 1,231 δισ. ευρώ που εξουδετερώνουν αυτό το κόστος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι υπάρχει κενό και θα ζητήσουν από τον υπουργό Οικονομικών να κλείσει το θέμα, παρουσιάζοντας ουσιαστικά ένα πακέτο μέτρων. Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών θα στηριχθεί κυρίως σε 3 μέτρα για τη στήριξη του δημοσιονομικού κενού: α) Στην καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων φέτος, η οποία θα αποτελέσει βάση για υψηλότερη απόδοση του χρόνου, β) Στην εφαρμογή μέτρων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και γ) -Στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, χάρη στα μέτρα των φοροελαφρύνσεων και τις άλλες παρεμβάσεις υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού  θα σταλεί την επόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να περάσει από την διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαφορά με την Ελλάδα, είναι ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, και θα πρέπει να «ευθυγραμμιστεί» με τις υποδείξεις των θεσμών για εξάλειψη του δημοσιονομικού κενού από τα θεμέλια του νέου προϋπολογισμού. Μοναδική διέξοδος για την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει τις συμπληγάδες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, είναι να ξαναγράψει το βασικό σενάριο με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού ώστε να χωρέσουν όλες οι φορολογικές εξαγγελίες.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 13:25 - 09 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.