ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η επίσημη έγκριση του «Ηρακλή» από την Κομισιόν– Στην Αθήνα η Βεστάγκερ

09:32 - 10 Οκτ 2019 | Οικονομία
Σήμερα η επίσημη έγκριση του «Ηρακλή» από την Κομισιόν– Στην Αθήνα η Βεστάγκερ
Σήμερα αναμένεται εκ Βρυξελλών η επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του «Ηρακλή», του πρωτότυπου σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Το πρώτο «πράσινο φως» δόθηκε χθες Τετάρτη από το Κολλέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν, ωστόσο την επίσημη έγκριση αναμένεται να ανακοινώσει στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος η Επίτροπος αρμόδια για την πολιτική Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, πριν επισκεφθεί την Αθήνα.

Το περίφημο σχέδιο Ηρακλής («Hercules») αφορά τις εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων και στοχεύει στην ελάφρυνση των ισολογισμών των τραπεζών κατά 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να στραφούν ξανά στη ρευστότητα.

Η εφαρμογή του σχεδίου αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά και να αποτελέσει το βήμα για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ανοίγοντας την… όρεξη των επενδυτών. Εξάλλου, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν «κλείσει τον κύκλο τους», το ελληνικό APS αναμένεται να έχει σημαντική δραστηριότητα στη διεθνή δευτερογενή αγορά.

Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η ένταξη των τραπεζών στο σχήμα θα πραγματοποιείται σταδιακά, αναλόγως των αναγκών και της διαθεσιμότητας που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ κάθε τράπεζα θα έχει τον δικό της λογαριασμό μέσα στο APS.

Στη βάση των τιτλοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν πρόκειται να εκδοθούν τριών ειδών ομόλογα, Senior, Mezzanine και Junior.

Η πληρωμή της προμήθειας θα είναι κάτω από το 1,85% και θα στηρίζεται στα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS). Η εν λόγω προμήθεια δεν θα πληρώνεται εμπροσθοβαρώς, δεν αποκλείεται ωστόσο να λογιστικοποιείται εμπροσθοβαρώς.

Στο σχήμα αναμένεται να μετέχουν όλες οι τράπεζες, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και στα μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου η κα Βεστάγκερ θα πάρει μέρος στο Athens Democracy Forum και θα μιλήσει για τη «Δημοκρατία στην ψηφιακή εποχή». Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 13:30, η Επίτροπος θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μαριλένα Καραβασίλογλου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:00 - 10 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.