ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΦΠΑ στα ακίνητα και οκτώ ακόμα μειώσεις φόρων... καθ'οδόν

07:59 - 24 Οκτ 2019 | Οικονομία
Ο ΦΠΑ στα ακίνητα και οκτώ ακόμα μειώσεις φόρων... καθ'οδόν
Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αναστολή 3 ετών του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1/1/2006 είναι η κορυφή του... παγόβουνου των φοροελαφρύνσεων που προτίθεται να εντάξει η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Η αναστολή του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες θα οδηγήσει σύμφωνα με την κυβέρνηση στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα αυξήσει την απασχόληση και θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Η απόφαση αυτή που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και αναλύσαμε στο Reporter τους λόγους που είναι σωστή εντάσσεται στο πλαίσιο μειώσεων φόρων και κοινωνικά στοχευμένων μέτρων ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει:

  • μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και δημοσιονομικό κόστος 566 εκατομμύρια ευρώ 
  • μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα και για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, με ταυτόχρονη αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το δημοσιονομικό κόστος και του συγκεκριμένου μέτρου είναι 281 εκατομμύρια ευρώ 
  • μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το δημοσιονομικό κόστος θα είναι 69 εκατομμύρια ευρώ.
  • μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκκαθάρισης, προκειμένου η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 138 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ για μία τριετία στα νεόδμητα ακίνητα - διαμερίσματα, με δημοσιονομικό κόστος 26 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας για μια τριετία στις αγοραπωλησίες ακινήτων, με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. 
  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, που θα γίνει γεννηθεί μετά 1/1/2020. Το δημοσιονομικό κόστος του συγκεκριμένου μέτρου, ανέρχεται σε 123 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μετάταξη στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, 13% για τα βρεφικά είδη και για τα κράνη ασφαλείας, με δημοσιονομικό κόστος 12 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατομμύρια ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.