ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESM: Τα οφέλη της Ελλάδας απ'την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

15:12 - 24 Οκτ 2019 | Οικονομία
ESM: Τα οφέλη της Ελλάδας απ'την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Θετικά αποτιμά την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ο ESM με επιστολή του αναλύει το τετραπλό κέρδος από την κίνηση αυτή της Ελλάδας.

Ο ESM τονίζει ότι η πρόωρη αποπληρωμή είναι η πιο ευνοϊκή λύση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο. Παράλληλα, δίνει έμφαση στα παρακάτω τέσσερα οφέλη:

1. Η διαδικασία αυτή θα περιορίσει σημαντικά τον συναλλαγματικό κίνδυνο, αφού τα συγκεκριμένα δάνεια αποτιμώνται σε αμερικανικά δολάρια.

2. Θα παράξει οικονομικά οφέλη εξαιτίας των χαμηλότερων τόκων. Αυτή τη στιγμή τα δάνεια που έχει ζητήσει να αποπληρώσει η Αθήνα είναι το πλέον ακριβό κομμάτι του χρέους της. Η προτεινόμενη αποπληρωμή θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 33,07 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021. Αυτή προκύπτει από τη διαφορά στο επιτόκιο του ΔΝΤ που είναι στο 4,91% και στο κουπόνι των πρόσφατων εκδόσεων χρέους που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή (3,13%).

3. Θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους. Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πιο βραχείες ωριμάνσεις και υψηλότερο κόστος από το χρέος, που εξέδωσε η Ελλάδα το 2019. Με βάση την Ανάλυση Βιωσιμότητας χρέους του Ιουνίου 2019Η κίνηση θα μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2019 και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες αθροιστικά μέχρι το 2060.  Οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα  μειωθούν κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

4. Πρόκειται για μία κίνηση που θα δουν θετικά οι αγορές και κατά συνέπεια θα συμβάλλει στη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Αυτό βεβαίως εφόσον διατηρηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας, αλλά και συνεχιστούν οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι από τις συνθήκες αυτές και υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις προτείνεται στα ΔΣ του EFSF και του ESM να εγκρίνουν την άρση των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους, προκειμένου να επιτρέψουν αυτήν την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Ο ESΜ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι κίνδυνοι παραμένουν περιορισμένοι βραχυπρόθεσμα, ενώ οι προκλήσεις επιμένουν μεσοπρόθεσμα, παραπέμποντας στις σχετικές επισημάνσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση για την 3η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας

Εκτιμά, επίσης, ότι η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και η Ελλάδα πέτυχε για άλλη μια φορά τον στόχο της για πλεόνασμα το 2018, ενώ έχει ολοκληρώσει με επιτυχία αρκετές εκδόσεις ομολόγων και επωφελήθηκε από αναβαθμίσεις από αξιολογητικούς οίκους.

Τέλος, εφιστά την προσοχή στο ότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τρία μεγάλα αγκάθια - κληρονομιά της κρίσης:

  • ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους,
  • υπερβολικό όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων και
  • υψηλή ανεργία.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.