ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή της ετυμηγορίας από S&P η ελληνική οικονομία

10:52 - 25 Οκτ 2019 | Οικονομία
Εν αναμονή της ετυμηγορίας από S&P η ελληνική οικονομία
Στραμμένα στην Standard & Poor's είναι σήμερα Παρασκευή τα ελληνικά βλέμματα, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναμένεται - εκτός απροόπτου - να δημοσιεύσει την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Οι επενδυτικές και κυβερνητικές προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αντανακλώνται στην χθεσινή απόδοση του 10ετούς ομολόγου, το επιτόκιο του οποίου υποχώρησε στα επίπεδα του 1,247%.

Ωστόσο, δε λείπουν οι κύκλοι που αναμένουν ότι η αναβάθμιση θα συμβεί σε επόμενη αξιολόγηση, όταν και θα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σχέδιο «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s διατηρεί χαμηλή βαθμολογία για την ελληνική οικονομία στο Β+, τέσσερα «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, από κοινού με τη Moody’s.

Η σημερινή ευκταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς το ζητούμενο της επενδυτικής βαθμίδας, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει  σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών.

Το ζητούμενο για τους ξένους οίκους, πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αποτροπή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων, παραμένει η εξασφάλιση βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης, μεσομακροπρόθεσμα που είναι και ο παράγοντας ο οποίος θα θωρακίσει, επί της ουσίας την ομαλή εξυπηρέτηση και αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Μαριλένα Καραβασίλογλου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:58 - 25 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.