ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Moody’s αξιολογεί την προπληρωμή του ΔΝΤ

09:27 - 31 Οκτ 2019 | Οικονομία
Η Moody’s αξιολογεί την προπληρωμή του ΔΝΤ
Θετικά αποτιμά η Moody’s το «πράσινο φως» που άναψαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ο οίκος βλέπει τη σχετική απόφαση ως έναν παράγοντα που βελτιώνει τους πιστωτικούς δείκτες της Ελλάδας, σημειώνοντας πάντως ότι ακόμη πιο σημαντική για τη μελλοντική πορεία της χώρας είναι η επιτυχία του σχεδίου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, προσθέτει ότι η αποπληρωμή θα περιορίσει τις δαπάνες της χώρας για τόκους και οριακά θα επιμηκύνει τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του χρέους. Τονίζει δε ότι η προπληρωμή έρχεται ύστερα από την πλήρη άρση των capital controls, την επιστροφή της Αθήνας στις διεθνείς αγορές και την έγκριση του φιλόδοξου, όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια.

Υπενθυμίζει επίσης ότι το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ ήταν κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο των δανείων του EFSF-ESM (1,4%), αλλά και το επιτόκιο το οποίο πέτυχε η χώρα στην επανέκδοση του δεκαετούς (1,5%) και την έκδοση του επταετούς ομολόγου (1,9%).

«Η εφαρμογή του σχήματος προστασίας ενεργητικού για το τραπεζικό σύστημα, που έλαβε το πράσινο φως στις 10 Οκτωβρίου, είναι ενδεχομένως ακόμη πιο σημαντική από την πρόωρη πληρωμή του ΔΝΤ, καθώς τα κόκκινα δάνεια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα» καταλήγει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.