ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι επισημαίνει για την ελληνική οικονομία ο οίκος DBRS

11:10 - 02 Νοε 2019 | Οικονομία
Τι επισημαίνει για την ελληνική οικονομία ο οίκος DBRS
Ο επενδυτικός οίκος DBRS δεν προχώρησε χτες σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας. Κράτησε τη βαθμίδα «ΒΒ (low)», ωστόσο αναβάθμισε από σταθερή σε θετική την προοπτική (trend) και επαίνεσε τη μεταρρυθμιστική δυναμική και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή είχε γίνει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα, από «Β+» με θετική προοπτική σε «ΒΒ-» με θετική προοπτική ενώ με τον καναδικό ποπκόρν κλείνει ο φετινός κύκλος αξιολογήσεων.

Στη νέα φάση που θα κρίνει περαιτέρω αναβάθμιση μια σειρά από παράγοντες θα μπουν στο μικροσκόπιο των Οίκων. Είναι ενδεικτικό ότι η  χθεσινή έκθεση της DBRS προσδιορίζει τέσσερις παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας, οδηγώντας σε αναβάθμιση. Πρόκειται για:

  1. Τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να υποστηριχθεί η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
  2. Τη συμμόρφωση με τη μεταμνημονιακή εποπτεία.
  3. Την περαιτέρω ενίσχυση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων.
  4. Τη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών.

Πάντως  χθες η DBRS,έστειλε σχετικά μηνύματα σημειώνοντας ότι η  υποβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει σε περίπτωση:

  1. Αναστροφής ή διακοπής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  2. Σημαντικού δημοσιονομικού πισωγυρίσματος.
  3. Νέας αστάθειας στον τραπεζικό τομέα.

 Μάλιστα , ο καναδικός οίκος υπογράμμισε το μεγάλο βάρος του ελληνικού χρέους και ανέφερε: «Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα εξέρχεται από τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται στο τρίτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης. Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκονται εντός τροχιάς. Υπάρχει ένα μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων, που ισοδυναμεί περίπου με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για μια διετία και τα κόστη δανεισμού είναι στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την κρίση. Εντούτοις, το βάρος του δημόσιου χρέους είναι μεγάλο και η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 173,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019. Το μεγάλο στοκ δημοσίου χρέους μετριάζεται σε ένα βαθμό, όμως, από την πολύ μεγάλη μέση ωρίμανση του χρέους και από το γεγονός ότι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακρατούν την πλειοψηφία του χρέους» (περίπου 70%).

Τα θετικά που είδε η DBRS

Στην ανάλυση της DBRS επισημαίνεται ότι από την προηγούμενη αξιολόγηση» (στις 3 Μαΐου) «έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς, η οποία οδήγησε στη θετική προοπτική».

Οι κυριότερες εξελίξεις που χαρακτηρίζονται θετικές από τον καναδικό οίκο είναι οι ακόλουθες:

  1. Σχηματίστηκε νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση (για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 9 χρόνια) που επιδεικνύει ισχυρή προσήλωση στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της. ΗDBRS αξιολογεί επίσης θετικά την απόφαση να αποσυνδεθεί η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών και αυξάνεται η σταθερότητα της κυβέρνησης.
  2. Η στρατηγική στον τομέα του δημόσιου χρέους έχει παγιώσει την πρόσβαση στις αγορές, που δείχνουν αυξανόμενη εμπιστοσύνη στηνελληνική οικονομία. Επίσης η Ελλάδα πρόκειται να αποπληρώσει 2,7 δισ. ευρώ από το ακριβότερο τμήμα του χρέους της προς το ΔΝΤ, ενώ διατηρεί ένα «μαξιλάρι» διαθεσίμων που ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η εφαρμογή πολιτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ταυτοχρόνως είναι δημοσιονομικά συνετές, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του «μαξιλαριού», υποστηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα από τους συμμετέχοντες στις αγορές.
  3. Το σχέδιο «Ηρακλής» φαίνεται κατάλληλο για να υποστηρίξει τη διαγραφή των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται σε καθοδική τροχιά.
  4. Ταcapital controls καταργήθηκαν πλήρως την 1η Σεπτεμβρίου.
  5. Η οικονομία συνεχίζει σε τροχιά ανάκαμψης για τρίτο συνεχόμενο έτος, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα εξακολουθούν να επιτυγχάνονται, τα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσιάστηκαν στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στρέφουν το δημοσιονομικό μείγμα προς μέτρα υποστηρικτικά προς την ανάπτυξη, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, ψηφίστηκε από τη Βουλή και η ανεργία παραμένει μεν η υψηλότερη στην Ε.Ε., αλλά μειώθηκε στο 16,9% τον Ιούλιο από 19,1% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. ΗDBRS κάνει επίσης ειδική μνεία στο ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης του Ελληνικού, ενώ μεταξύ των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης ξεχωρίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.