ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

10:44 - 07 Νοε 2019 | Οικονομία
Σήμερα οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σήμερα τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2020 ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα με δημοσιονομικό «αποτύπωμα» 1 δισ. ευρώ για το νέο έτος. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως αυτό προμηνύει έγκριση στις 20 Νοεμβρίου του προϋπολογισμού μέσα από τη μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκλίνει στο γεγονός πως το πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και το 2020 θα επιτευχθεί τελικώς, παρά το γεγονός πως η ανάπτυξη θα υπολείπεται του 2,8% που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός και θα είναι πιο κοντά στο 2,3% σε επίπεδο εκτίμησης.

Ομόλογα

Παράλληλα, η 4η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών θα κρίνει εν πολλοίς την εκταμίευση των κερδών ANFAs και SMPs από τα ελληνικά ομόλογα και το κλίμα δείχνει θετικό για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η συζήτηση για τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα να αναβληθεί για το επόμενο έτος και να μην αποτελέσει αντικείμενο της ατζέντας κατά το Εurogroup που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Αν συμβεί αυτό, τότε η χώρα χάνει το πλεονέκτημα για έμμεση μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.