ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση Σύριζα: Για το πρωτογενές πλεόνασμα «έκοψε» τις φοροαπαλλαγές αγροτών!

18:45 - 07 Νοε 2019 | Οικονομία
Κυβέρνηση Σύριζα: Για το πρωτογενές πλεόνασμα «έκοψε» τις φοροαπαλλαγές αγροτών!
Ένα ακόμη «κατόρθωμα» της κυβέρνησης Σύριζα αποκαλύπτει, σε σημερινή γραπτή του απάντηση προς την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσχοβισί, διαβεβαιώνοντας ότι, για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε σταδιακά τις απαλλαγές από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που εφαρμόστηκαν στον πρωτογενή τομέα το 2015 και το 2016!

Ο Επίτροπος μάλιστα σημειώνει ότι, οι εν λόγω περικοπές, που συνέβαλλαν στην αύξηση του γεωργικού κόστους παραγωγής στην Ελλάδα, ήταν στα πλαίσια των δεσμεύσεων που ανέλαβε η τότε ελληνική κυβέρνηση , για τη λήψη χρηματοδοτικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και για την επίτευξη των στόχων που έχουν καθοριστεί για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στη από 4 Σεπτεμβρίου 2019, γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν, η ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμιζε έντονα ότι:

-Το υψηλό κόστος παραγωγής είναι από τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η δαπάνη πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς αποτελεί στην Ελλάδα το 14,9 % των συνολικών δαπανών παραγωγής, ενώ στην ΕΕ-28 αποτελεί το 4,2% των συνολικών δαπανών.

-Ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου είναι διπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 4 μονάδες μεγαλύτερος. Αν προστεθούν και οι υπόλοιποι φόροι, όπως το ειδικό τέλος δικαιωμάτων εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και η εισφορά ειδικού λογαριασμού πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου καθιστά τους Έλληνες αγρότες μη βιώσιμους και ανταγωνιστικούς συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

-Επιπρόσθετα, με τη μη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, στην ουσία δεν υπάρχει αγροτικό πετρέλαιο στην Ελλάδα, παρά την αρχή της ιδιαιτερότητας του τομέα.

Ερωτούσε δε την Κομισιόν αν δημιουργεί η μη σύννομη επιστροφή του ΕΦΚ και η υψηλή τιμή του πετρελαίου στρέβλωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των Ελλήνων αγροτών καθώς και αν είναι εφικτή η άμεση καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου;

Ακολουθεί ολόκληρη η σημερινή απάντηση του Επιτρόπου:

«Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7.11.2019) 

Όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, η οδηγία 2003/96/ΕΚ1 για τη φορολογία των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει διαφοροποιημένα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας και προαιρετικές μειώσεις φόρου και απαλλαγές, ιδίως για τα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να θεσπίζουν εθνικά επίπεδα φορολογίας της ενέργειας πάνω από τα ελάχιστα επίπεδα της ΕΕ και να κάνουν χρήση των διαθέσιμων φορολογικών ελαφρύνσεων ή απαλλαγών.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν για τη λήψη χρηματοδοτικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και για την επίτευξη των στόχων που έχουν καθοριστεί για το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε νομοθεσία για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα διέκοψε σταδιακά τις απαλλαγές από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που εφαρμόστηκαν στον πρωτογενή τομέα το 2015 και το 2016. Όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, παρακολουθούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/20132. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στα Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 και της 5ης Απριλίου 20193 να παρακολουθεί τους δημοσιονομικούς κινδύνους και να λαμβάνει τα αντισταθμιστικά μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Όσον αφορά τα άλλα κράτη μέλη, τα επίπεδα φορολογίας στον εν λόγω τομέα ποικίλλουν».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.