ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικά Προϊόντα: Απόθεμα αποταμίευσης για τρεις μέρες έχουν οι Έλληνες

09:13 - 08 Νοε 2019 | Οικονομία
Ασφαλιστικά Προϊόντα: Απόθεμα αποταμίευσης για τρεις μέρες έχουν οι Έλληνες
Κίνητρα για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας κατά την εκδήλωση παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ με θέμα: «Το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα». Μάλιστα σημείωσε ότι το «ασφαλιστικό έλλειμμα» επηρεάζει καταλυτικά και το πώς μπορούν οι πολίτες να διαχειριστούν τις προκλήσεις του μέλλοντος. «Κεφαλοποιητικά έχουμε μέσο όρο 8,8% και ο ΟΟΣΑ είναι στο 140% του ΑΕΠ. Είναι σα να είμαι 65 χρονών και να κοιτώ τι έχω στην άκρη και να βλέπω ότι ο μέσος ευρωπαίος έχει χρήματα για 1,5 χρόνο και ο Έλληνας για τρεις μέρες. Κάποτε το κράτος πλήρωνε γιατί είχε πολλούς εργαζόμενους με ποσοστά αναπλήρωσης 110% και πλέον έχουμε πάει από το 110% στο 50%» τόνισε.

Παράλληλα όπως τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου πλέον μετά την υιοθέτηση των διεθνών προτύπων οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι εύρωστες και μπορούν να προσφέρουν με αξιοπιστία τα προϊόντα τους συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Με €14 δισ. επενδύσεων το 2017, €2,3 δισ. αποζημιώσεις, €4,14 δισ. συνεισφορά στην ελληνική οικονομία το 2018 σε όρους ΑΕΠ και συνολική συμβολή στην απασχόληση με 70,9 χιλ. θέσεις εργασίας, ο κλάδος αποδεικνύει ενεργά πως μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα τη χώρα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Πάντως όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει το «εργαλείο της ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν καταργούμε πρώτο ή το δεύτερο πυλώνα, δεν καταργούμε ότι το κράτος θα έχει το μεγαλύτερο βάρος,  αλλά λέμε για τα επικουρικά για εργαλεία για να διασφαλίσει το μελλοντικό του εισόδημα ο πολίτης» σημείωσε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση μας ακούει και περιμένουμε πολλά» και «πρώτα από όλα την επιστροφή των φορολογικών κινήτρων». «Στόχος μας είναι, πρόσθεσε, τα επόμενα χρόνια ο ασφαλιστικός κλάδος να αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους του ΑΕΠ».

Παράλληλα προσέθεσε ότι η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία είναι κομβική. «Είχαμε 500 χιλιάδες ζημιές σε αυτοκίνητα κυρίως αστικές πέρυσι» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ και προσέθεσε: «Αν δεν υπήρχε η ασφάλιση θα αναλώναμε τη ζωή μας στα δικαστήρια.  Επίσης χωρίς την ασφάλιση μόνο ο πλούσιος θα έπαιρνε σπίτι Στην Ελλάδα το 2017 πληρώσαμε 14 δισεκ. σε δαπάνες υγείας, το κράτος 8,5 δισεκ. και η ιδιωτική ασφάλιση 500 εκ, αλλά και 5 δισεκ. έδωσε από την τσέπη του ο πολίτης,  ποσό  που είναι διπλάσια από το μέσο κοινοτικό όρο. Και στις συντάξεις είμαστε μόνη η χώρα που στηρίζεται στον πρώτο πυλώνα. Αλλά δεν μπορεί να έχει αυτήν την πρωτοτυπία έχοντας ανύπαρκτο δεύτερο πυλώνα.

Χάος σε σχέση με την ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η απόσταση ως προς τον βαθμό διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης που χωρίζει την Ελλάδα από άλλες χώρες είναι μεγάλη. Τα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι κατά πολύ χαμηλότερα στην Ελλάδα και στους δύο κλάδους ασφάλισης (ζημιών και ζωής).

Με συνολικό μέγεθος ασφαλιστικής αγοράς που αντιστοιχεί σε κατά κεφαλή ασφάλιστρα ύψους €368 (στοιχεία 2017), η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη – η αντίστοιχη μέση τιμή για το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών είναι 5,5 φορές μεγαλύτερη (€2.030/άτομο).

Μεγαλύτερη απόσταση εντοπίζεται στον βαθμό ανάπτυξης των ασφαλίσεων ζωής, όπου τα κατά κεφαλή ασφάλιστρα στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο, είναι 6,8 φορές μεγαλύτερα σε σύγκριση με την Ελλάδα. Ομοίως, στις ασφαλίσεις κατά ζημιών τα κατά κεφαλή ασφάλιστρα στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο 4,3 φορές υψηλότερα έναντι της Ελλάδας.  Ακόμα και μετά από την απομόνωση των διαφορών στη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης που μπορεί να αποδοθούν σε διαφορές στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όρους μονάδων αγοραστικής δύναμης (PPS), η υστέρηση της ελληνικής αγοράς παραμένει σημαντική.

Σε όρους προσαρμοσμένων κατά κεφαλή ασφαλίστρων, η ασφαλιστική αγορά κατά ζημιών στην Ευρώπη έχει κατά μέσο όρο σχεδόν τριπλάσιο μέγεθος συγκριτικά με την ελληνική αγορά. Αντίστοιχα, η αγορά ασφαλίσεων ζωής είναι κατά μέσο όρο 4,6 φορές μεγαλύτερη.

Συνολικά, ο προσαρμοσμένος με βάση το κατά κεφαλή ΑΕΠ βαθμός διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ευρώπη είναι κατά 3,7 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με την Ελλάδα, όταν χωρίς τη διόρθωση για τις εισοδηματικές διαφορές ήταν περίπου 5,5 φορές μεγαλύτερος.

Χαμηλή διείσδυση και φόροι

Εκτός από το επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι διαφορετικοί βαθμοί διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη εξηγούνται από παράγοντες, όπως η μη θεσμοθέτηση συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, η έλλειψη εφαρμογής φορολογικών κινήτρων, οι λιγότερες ρυθμίσεις για υποχρεωτική ασφάλιση σε κλάδους εκτός των οχημάτων, η αντίληψη των πολιτών για το «δίχτυ» προστασίας που οφείλει να παρέχει το ελληνικό κράτος.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ η διαφοροποίηση στον βαθμό διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης μεταξύ των χωρών μπορεί να είναι αποτέλεσμα του διαφορετικού επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης. Γενικότερα, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι ο βαθμός διείσδυσης συσχετίζεται θετικά με το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης.

Πάντως οι φόροι αποτελούν σημαντικό τμήμα των ασφαλίστρων. Οι συντελεστές του φόρου ασφαλίστρων στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 με τον Νόμο 4334/2015, ενώ με τον ίδιο νόμο καταργήθηκαν όλες οι σχετικές φορολογικές απαλλαγές. Σε σύγκριση με άλλες χώρες προκύπτει ότι η φορολογική επιβάρυνση των ασφαλίστρων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, ιδίως όσον αφορά τις ασφαλίσεις ζωής και υγείας. Σε αυτούς τους κλάδους ασφάλισης, ο φορολογικός συντελεστής στις εξεταζόμενες χώρες είναι είτε μηδενικός είτε πολύ χαμηλός.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 08 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.