ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλά επίπεδα τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα-Μειώθηκαν στην ΕΕ

21:02 - 08 Νοε 2019 | Οικονομία
Σε υψηλά επίπεδα τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα-Μειώθηκαν στην ΕΕ
Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε πριν από μία δεκαετία, πολλές τράπεζες βρήκαν δυσκολίες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), όπου οι αποπληρωμές από μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες καθυστερούν ή και αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο όγκος των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες της Ε.Ε. μειώθηκε από 1,15 τρισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2015, (6% των συνολικών δανείων), σε 636 δισ. ευρώ ή 3% τον Ιούνιο του 2019.

Η συνολική πτώση οφείλεται, σύμφωνα με την ΕΒΑ, στην κανονιστική παρέμβαση, στην «πολιτική αποφασιστικότητα» για την κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος και στην ώθηση από την οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια. Παρόλο που το μέσο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το μπλοκ έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, ορισμένες χώρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την μεγάλη «κληρονομιά» των αποθεμάτων NPLs.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 39,2% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ενώ στην Κύπρο διαμορφώνεται στο 21,5%. Πέντε άλλες χώρες ήταν πάνω από 5%, την ώρα που το 2015, δέκα χώρες της Ε.Ε. είχαν διψήφια ποσοστά «κόκκινων» δανείων.

Αντίθετα, η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 145 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, ακολουθούμενη την Ιταλία με 81 δισ. ευρώ, τη Βρετανία με 60 δισ. και τη Γερμανία με 43 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «υπάρχουν σημαντικές συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην περαιτέρω τόνωση της μείωσης των παλαιών περιουσιακών στοιχείων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε συγκεκριμένες χώρες».

Παράλληλα, προσθέτει πως «καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται, οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων και να διαχειρίζονται με καλύτερο τρόπο τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.