ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Στοχεύουμε στη μείωση πλεονασμάτων στο 2% από το 2021

13:19 - 09 Νοε 2019 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Στοχεύουμε στη μείωση πλεονασμάτων στο 2% από το 2021
Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% το 2021 και μετέπειτα η διατήρηση του στόχου αυτού για τα επόμενα χρόνια, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να βοηθηθούν τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μέσω των περαιτέρω μειώσεων φόρων από το 2020, υπογραμμίζοντας είναι πολύ πιθανό, μετά τον Μάιο του 2020, να μειωθεί κι άλλο ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμη ότι ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε το 2020 μαζί με τους θεσμούς να εξεταστεί η μείωση των δημοσιονομικών στόχων. «Θέλουμε να είναι στο 2% από το 2021 το πλεόνασμα» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, υπάρχει ένα «παράθυρο» αποπληρωμής αναδρομικών των συνταξιούχων από το φετινό υπερπλεόνασμα, αν αυτό διασφαλιστεί, ενώ προανήγγειλε νέες αλλαγές για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα στον Νοέμβριο.

Ενισχύεται ο ρυθμός ανάπτυξης

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εκτιμά ότι οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που λαμβάνει μπορεί να επιταχύνουν το ΑΕΠ κατά 0,4%. «Η δική μας πολιτική δεν προσπαθεί μόνο να ενισχύσει την κατανάλωση αλλά κυρίως να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ούτως ώστε να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε στη συνέχεια πως «πετύχαμε να μην υπάρχει δημοσιονομικό κενό, αλλά και να υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι φέτος και τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα καλυφθεί κατά προτεραιότητα για μειώσεις φόρων», συμπληρώνοντας πως «ναι, θα σεβαστούμε και τις δικαστικές αποφάσεις. Όταν λοιπόν θα έχουμε πλήρη εικόνα των δικαστικών αποφάσεων, θα τις υλοποιήσουμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων και των οικονομικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης».

Αλλαγές στη φορολοταρία

Για τα κίνητρα συλλογής e-αποδείξεων, ο υπουργός είπε ότι μελετώνται κίνητρα και για τους πολίτες και για τους επαγγελματίες, προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή. «Αυτό θα αφορά και τη φορολοταρία που πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μελετά πέραν των 1.000 ευρώ που δίνονται σήμερα, να επιβραβεύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ακόμα και σε είδος.

«Στο πλαίσιο της φορολοταρίας φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών. Ο ένας λόγος είναι η έλλειψη δημοσιότητας, ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δίδονται πολλές λοταρίες σε πολλούς. Μπορεί λοιπόν να δίδονται σε λιγότερους περισσότερα, μπορούν να δίδονται και σε είδος», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Προς παράταση η προστασία της α’ κατοικίας

Για τις κατασχέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι ένας στους τέσσερις πολίτες μπορεί να πληρώσει και όμως δεν το κάνει. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «διευκολύνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας στην υπάρχουσα περίμετρο με τα σημερινά στοιχεία και συζητάμε με τους 'θεσμούς' για το τι θα γίνει από την 1/1/20 (αναφορικά με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές). Συζητάμε με τους 'θεσμούς' λοιπόν την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, γιατί η θέση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να λήξει στο τέλος του έτους».

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως στην εκτέλεσή του θα είναι κατά 500 εκατομμύρια αυξημένο, ενώ συμπλήρωσε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο ούτως ώστε να γίνονται έγκαιρα οι απορροφήσεις του ΠΔΕ. «Η προηγούμενη κυβέρνηση συστηματικά υποεκτελούσε το ΠΔΕ για να δείξει καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί εφάπαξ, τόνισε ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, ενώ σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξει θετική εξέλιξη για την 4η αξιολόγηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:43 - 09 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.