ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις Βρυξέλλες το σχέδιο «Ηρακλής» για έγκριση από τους θεσμούς

08:32 - 13 Νοε 2019 | Οικονομία
Στις Βρυξέλλες το σχέδιο «Ηρακλής» για έγκριση από τους θεσμούς
Μεθαύριο, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στις Βρυξέλλες το νομοσχέδιο για το σχέδιο «Ηρακλής» προκειμένου να ληφθεί η σχετική έγκριση. Το σχέδιο θα επιτρέπει σε τράπεζες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη σχετική προετοιμασία και είναι σε θέση να επωμισθούν το κεφαλαιακό βάρος από τις συναλλαγές να κάνουν χρήση μεγαλύτερου μέρους κρατικών εγγυήσεων.

Οι τράπεζες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη δομή του σχεδίου θεωρώντας ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και υπήρξαν αστοχίες με τελικό αποτέλεσμα το σχέδιο των εγγυήσεων να μην συμβάλει στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών τόσο όσο θα μπορούσε αν είχε ακολουθηθεί διαφορετική στρατηγική. Παρά τις αιτιάσεις αυτές, πάντως, όλες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, κάτι που άλλωστε έχει απαιτήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Η κατάρτιση του νομοσχεδίου δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα εποπτικά ζητήματα που έχει θέσει ο SSM. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ο συντελεστής στάθμισης κινδύνου (RWA) των τίτλων που θα εκδοθούν και θα φέρουν την κρατική εγγύηση, με τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, υπογραμμίζοντας την χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία απέχει αρκετά «σκαλοπάτια» από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank συνεδρίασε χθες προκειμένου να αποφασίσει για την τιτλοποίηση των 7,4 δισ. ευρώ χωρίς να ληφθεί τελική απόφαση και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ψήφιση του «Ηρακλή». Παράλληλα χθες η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη 19 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει το ανανεωμένο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει ενσωματώσει τις τελευταίες εξελίξεις στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων. Και η διοίκηση της Πειραιώς έκανε γνωστό ότι οι δυο νέες τιτλοποιήσεις που ετοιμάζονται συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ θα προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις του σχεδίου «Ηρακλής».

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 08:38 - 13 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.