ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

09:51 - 14 Νοε 2019 | Οικονομία
Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι αναγκαίο να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική και να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της, επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του υπολογίζει ότι η άνοδος του ΑΕΠ και το 2020 θα κινηθεί κοντά στο 2% (έναντι 2,8% που εκτιμά η Αθήνα), ενώ επιμένει και στη θέση του περί μη βιωσιμότητας του χρέους μετά το 2023 (την οποία όμως συνδέει με ανάγκη για μείωση των πλεονασμάτων).

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται, εξάλλου, οι θέσεις του Ταμείου υπέρ της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολογήτου. Έτσι, παρότι αναγνωρίζεται ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι θετικές, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, τοποθετήθηκε αντικρούοντας τις αιτιάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αλλά και μέσα από την καθιερωμένη δήλωση που περιλαμβάνεται την έκθεση του Ταμείου.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης αναμένεται να κοινοποιηθεί είτε αύριο είτε το αργότερο τη Δευτέρα. 

Η έκθεση της Κομισιόν και ο προϋπολογισμός

Παράλληλα, την Τετάρτη αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις τρεις εκθέσεις που αφορούν στην ελληνική οικονομία.

Ο λόγος για την έκθεση αναφορικά με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και η πρώτη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού το δεκάμηνο και να γίνει η κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:29 - 14 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.