ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Η επίσκεψη στην Αθήνα και οι εκτιμήσεις για οικονομία-τράπεζες-ομόλογα

15:42 - 14 Νοε 2019 | Οικονομία
Την Αθήνα επισκέφτηκαν το προηγούμενο διάστημα στελέχη της BofA Merill Lynch και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κυβέρνησης, των τραπεζών, αλλά και των πιστωτών. Τα θετικά μηνύματα που εκπέμπουν και οι προκλήσεις που παραμένουν.

Ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Σε μόλις τέσσερις μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει να επιδείξει ουσιαστική πρόοδο, αλλά έχει ακόμη μπροστά της δρόμο» σχολιάζει στο σημείωμά της η BofA. Ειδικότερα, εξηγεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται παρά τις μειώσεις φόρων, ενώ το σχέδιο Ηρακλής για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι ένα «πολύ σημαντικό πρώτο βήμα», που θα μπορούσε να επιτρέπει περισσότερες πρωτοβουλίες να ακολουθήσουν. Αν και εκτιμά ότι φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις θα στηρίξουν μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη, βλέπει χαμηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα και επισημαίνει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. 

Αναλυτικότερα, κατά την BofaML, η κυβέρνηση θα πετύχει εύκολα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος. Υπάρχει συμφωνία με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%, αν και σημειώνονται ορισμένες διαφορές ως προς τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, με τις ελληνικές αρχές να είναι πιο αισιόδοξες. Το ΔΝΤ είναι πιο επιφυλακτικό για το επόμενο έτος, αναμένοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,1%, με βάση μια πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές, όπως εκτιμά η BofA, φαίνεται πως είναι προσηλωμένες στους στόχους. Έχουν ήδη ανακοινώσει μειώσεις φόρων, τηρώντας προεκλογικές υποσχέσεις, όμως με σταδιακή εφαρμογή και χωρίς να διακινδυνεύουν τη δημοσιονομική εξυγίανση. Παράλληλα, εξετάζονται οι δαπάνες προκειμένου να βρεθούν επιπλέον εξοικονομήσεις. Σύμφωνα με την BofA, η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί χαμηλότερο πλεόνασμα για το 2021.

Η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται μιας θετικής δυναμικής ανάπτυξης, παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης «κατέβασε ταχύτητα» το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το 2018, επιβράδυνση η οποία οφείλεται στην ισχνή εξωτερική ζήτηση και στα παρόμοια εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την παγκόσμια αβεβαιότητα πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, η ανθεκτική εγχώρια ζήτηση παραμένει υποστηρικτική για την ανάπτυξη. Οι προβλέψεις της BofA για την Ελλάδα κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,7% σε ετήσια βάση φέτος και 2% το 2020 (σ.σ.: χαμηλότερα απ' όσο προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση).

Τράπεζες: Βελτίωση των προοπτικών - Το σχέδιο «Ηρακλής»

Οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες βελτιώνονται, αλλά οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου παραμένουν επιφυλακτικοί εξαιτίας διαρθρωτικών κινδύνων.

Τα θετικά:

  • Οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί, καθώς οι εισροές καταθέσεων έχουν επιταχυνθεί, επιτρέποντας την πλήρη άρση των capital controls. Επιπλέον οι τράπεζες έχουν ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου και διατραπεζικού δανεισμού. Δεν εξαρτώνται έτσι πια από την υψηλού κόστους χρηματοδότηση του ELA. 
  • Οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων: Έχουν στηρίξει τους κεφαλαιακούς δείκτες, τα κέρδη από συναλλαγές, όπως και την διατίμηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και έχουν ωθήσει προς τα επάνω τις μετοχικές τιμές. 
  • Η ανάκαμψη των μακροοικονομικών δεδομένων: Οι οικονομικές συνθήκες στηρίζουν τις τραπεζικές δραστηριότητες. Η θετική τάση στις τιμές ακινήτων λειτουργούν ως καταλύτης. 
  • Συστημικές προσπάθειες για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων: Οι αρχές έχουν αρχίσει να αποσύρουν τα ρυθμιστικά εμπόδια για την εξυγίανση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια. Οι προσδοκίες για το σχέδιο Ηρακλής επίσης τονώνουν το κλίμα. 

Οι ανησυχίες:

  • Περιορισμένα κεφαλαιακά μαξιλάρια: Τα κεφάλαια CET1 των ελληνικών τραπεζών (22 δισ. ευρώ) είναι αισθητά χαμηλότερα από το ύψος των ακάλυπτων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (40 δισ. ευρώ). Επομένως η ικανότητα των τραπεζών να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια για να επιταχύνουν την μείωση των κόκκινων δανείων είναι περιορισμένη. 
  • Χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων: Τα κεφάλαια εξαρτώνται σε υπερβολικό βαθμό από τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις. 
  • Μία μία φιλική για τις τράπεζες λύση στα κόκκινα δάνεια: Το ποσοστό των κόκκινων δανείων θα εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη ακόμη και εάν επιτευχθούν οι στόχοι. 
  • Τα έσοδα παραμένουν υπό πίεση: Σχεδόν το 30% των εσόδων από τόκους λαμβάνεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θα περιοριστούν. Επίσης η αναθεώρηση της αξίας δανείων και χρεογράφων θα ασκήσει περαιτέρω πίεση, ενώ η υψηλή σήμερα συμβολή από πράξεις σε χρηματοοικονομικές αγορές θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά το 2020. 
  • Υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας του ΤΧΣ. Αν και έχει μειωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό του ΤΧΣ παραμένει υψηλό ειδικά σε Εθνική και Πειραιώς. Βραχυπρόθεσμα πάντως αυτό δεν ενέχει κάποιο κίνδυνο. 

Σύμφωνα με την BofA, το σχέδιο «Ηρακλής» θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την όρεξη των επενδυτών για distressed ελληνικό ενεργητικό, όπως και το κόστος για τις τράπεζες. 

Οι προβλέψεις για τα ομόλογα

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το θετικό μομέντουμ θα διατηρηθεί. Χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την έως τώρα επίδοση, αλλά βλέπει και περαιτέρω κέρδη χάρη σε τρεις παράγοντες: α) συνεχής αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές, β) επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αναγνώρισή τους από τους οίκους αξιολόγησης και γ) αυξημένες πιθανότητες η Ελλάδα να ανακτήσει έναν αγοραστή τελευταίου καταφυγίου, τον τραπεζικό τομέα. 

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.