ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Απομάκρυνση της Ελλάδας από τα πρότυπα καταπολέμησης της διαφθοράς

18:45 - 14 Νοε 2019 | Οικονομία
FT: Απομάκρυνση της Ελλάδας από τα πρότυπα καταπολέμησης της διαφθοράς
«Για απομάκρυνση της Ελλάδας από την προσήλωση σε διεθνή πρότυπα σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times, με αφορμή διάταξη που συμπεριλήφθηκε τις τροποποιήσεις για τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκαν στη Βουλή.

Το άρθρο κάνει λόγο για μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και «προβλέπει για όσους είναι ύποπτοι ποινικής απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει από το δικαστήριο, εάν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών». Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρουν ότι συνήθως χρειάζονται τρία έως πέντε χρόνια στην Ελλάδα για να περάσει μια ποινική υπόθεση από την προκαταρκτική έρευνα στην ακροαματική διαδικασία.

Κατά τους FT, η διάταξη, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.

Σύμφωνα με την ειδική ομάδα χρηματοοικονομικής δράσης, ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ο Greco, ο οργανισμός παρακολούθησης της καταπολέμησης της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν «παγωμένα» μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.

Παράλληλα, στο άρθρο σημειώνεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέβαλε την τροπολογία χωρίς να δώσει νομική εξήγηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι επιεικής απέναντι σε δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς.

Οι Financial Times τονίζουν, ακόμη, πως ανάμεσα σε όσους θέλουν να επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι δώδεκα Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για παραβίαση εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ επισημαίνεται πως η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και δικαστές.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η σχετική τροπολογία απαιτεί την ίδρυση δικαστικών επιτροπών για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεις φερόμενης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει ποια από αυτές δικαιολογεί την παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες.

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times που κάνει λόγο για «δώρα σε τραπεζίτες» και «υπόδικους για ξέπλυμα χρήματος», ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρυφτεί και να μην έρθει στην Ώρα του Πρωθυπουργού για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για τα δώρα σε τραπεζίτες και τις διευκολύνσεις σε όσους ερευνώνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ωστόσο, τα επιτεύγματά του ξεπέρασαν ήδη τα σύνορα και κοσμούν μέχρι και τους Financial Times».

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι  «Οι FT σε εκτενές ρεπορτάζ τους στηλιτεύουν τις αλλαγές της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα και την κατηγορούν ότι “κάνει βήματα πίσω στην καταπολέμηση της διαφθοράς και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος”, ενώ προσθέτουν ότι “ο Υπουργός κ. Τσιάρας δεν έδωσε νομική εξήγηση” για τις νομοθετικές αλλαγές και ότι “κερδισμένοι από την κίνηση αυτή είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ελέγχονται για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα”».

«Σε αυτούς, ο κατά τα άλλα υπέρμαχος της νομιμότητας κ. Μητσοτάκης, επιστρέφει με νόμο πάνω από 1 δισ. δεσμευμένα χρήματα και την ίδια ώρα δεν τολμά να πάρει θέση για την ασυλία στους τραπεζίτες και για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ούτε φυσικά για τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην μπορεί να παραγραφεί τυχόν αδίκημα της δωροδοκίας από υπουργούς. Λογικό λοιπόν να μην έρχεται στη Βουλή να απαντήσει», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.