ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε πορεία οριστικοποίησης μπαίνει ο προϋπολογισμός για το 2020

20:30 - 14 Νοε 2019 | Οικονομία
Σε πορεία οριστικοποίησης μπαίνει ο προϋπολογισμός για το 2020
Την επόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2020, δίνοντας το σήμα για να ξεκινήσει η συζήτηση αρχικά από τις αρμόδιες επιτροπές και στη συνέχεια από την Ολομέλεια προκειμένου μέσα στο Δεκέμβριο να ακολουθήσει η ψηφοφορία.

«Η κυβέρνηση κρατάει ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη», είχε ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας τον Οκτώβριο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Προσχέδιο του 2020. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμοστούν κανονικά οι φοροελαφρύνσεις, που έχουν εξαγγελθεί, αλλά και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για την επίτευξη των παραπάνω, η κυβέρνηση στηρίζεται στο πακέτο φοροελαφρύνσεων αλλά και στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που προωθεί, ανάμεσα στις οποίες και το σχέδιο «Ηρακλής», για την τόνωση της οικονομίας.

Η ανάπτυξη είναι ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα για το νέο προϋπολογισμό με τους θεσμούς να κρατούν «μικρό καλάθι» για τις προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης φέτος και το 2020, χωρίς, παράλληλα, να κρατούν αρνητική στάση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% εφέτος, κατά 2,3% το 2020 και κατά 2% το 2021, μια εκτίμηση που απέχει από την αντίστοιχη της κυβέρνησης που προβλέπει ανάπτυξη 2% εφέτος και 2,8% το 2020.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει σε προσαρμογές μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, όταν και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την έκθεση της Κομισιόν για τη µεταµνηµονιακή εποπτεία, που θα παίξει κρίσιμο ρόλο για την εικόνα της χώρας στις αγορές αλλά και για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που απασχολούν έντονα το οικονομικό επιτελείο.

Ωστόσο, συνολικά οι εκτιμήσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% στο 2% το 2019 και στο 2,8% για το 2020. Στόχος η στροφή από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών.

Προβλέπεται μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%) και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%), που αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Συνολικά, τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν τα δημοσιονομικά του 2020.

Το 2020 λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.

Πως προέκυψε δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις

«Τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων το 2020 δημιούργησαν», όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, «η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η δημοσιονομική πειθαρχία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα αυξημένα έσοδα από τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων, η προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και το αποτέλεσμα από την υλοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών».

Ο κ. Σταϊκούρας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο προϋπολογισμός για το 2020 έχει τρία στοιχεία:

  1. Αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών μας δεσμεύσεων,
  2. Αποπνέει αισιοδοξία, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού (όπως αποκαλύπτουν και οι θετικές εξελίξεις στην αγορά ομολόγων) και
  3. Εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων».

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.