ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίχαλος: Να βελτιωθεί η τραπεζική χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

17:39 - 16 Νοε 2019 | Οικονομία
Κάλεσμα στις τράπεζες να βελτιώσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απηύθυνε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την ομιλία του στη διοικητική επιτροπή της Ένωσης, στην Καβάλα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο σχέδιο «Ηρακλής» που προωθεί η κυβέρνηση.

«Θα πρέπει και οι τράπεζες να αντιληφθούν ότι, αν θέλουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, θα πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στις ανάγκες και τις ευκαιρίες της εποχής» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα λειτουργούν αναγκαστικά με προτεραιότητα τη μείωση και τον έλεγχο του κόστους. Είναι καιρός να αρχίσουν να εστιάζουν και στην αύξηση των εσόδων τους, μέσα από την επέκταση των δραστηριοτήτων τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μίχαλος υπενθύμισε τη διάθεση και την ετοιμότητα της Ένωσης Επιμελητηρίων να στηρίξει «την προσπάθεια διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αξιοποιώντας τις δομές και την εμπειρία των επιμελητηρίων».

Το σχέδιο «Ηρακλής»

«Αποτελεί θετική εξέλιξη η ανακοίνωση του σχεδίου “Ηρακλής”, που προωθεί η κυβέρνηση. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε το εξής: ζητούμενο δεν είναι μια απλή μείωση του δείκτη, αλλά η συνολική απαλλαγή της πραγματικής οικονομίας από το βάρος των κόκκινων δανείων» έσπευσε να παρατηρήσει.

Εξήγησε δε, ότι «η αριθμητική μείωση είναι το πρώτο βήμα και είναι απαραίτητη για να αποδεσμευθούν κεφάλαια, που θα διοχετευθούν στην αγορά». «Όμως, πίσω από κάθε μη εξυπηρετούμενο δάνειο, βρίσκονται άνθρωποι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι» συνέχισε ο κ. Μίχαλος.

«Είναι, λοιπόν, εξίσου σημαντικό ζητούμενο η εξυγίανση των δανείων που δεν ρευστοποιούνται. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, αλλά είναι βιώσιμες και μπορούν να ορθοποδήσουν, μέσα από αποτελεσματική αναδιάρθρωση».

Ειδική μνεία έκανε και στην «ομαλή επανένταξη στο τραπεζικό σύστημα των επιχειρήσεων που καταφέρνουν να εξυγιανθούν». «Σε αυτές τις κατευθύνσεις θέλουμε να υπάρξουν περισσότερες κινήσεις στο επόμενο διάστημα, από την πλευρά των τραπεζών» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

 

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.