ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτυχής η τέταρτη αξιολόγηση της Κομισιόν-Τα σενάρια για το χρέος

14:38 - 20 Νοε 2019 | Οικονομία
Επιτυχής η τέταρτη αξιολόγηση της Κομισιόν-Τα σενάρια για το χρέος
Το «πράσινο φως» για τον Προϋπολογισμό του 2020 και για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας. Ειδικότερα, η Κομισιόν ενέκρινε την εκταμίευση κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι αναμένεται και η έγκριση από το Eurogroup, καθώς η έκθεση αξιολόγησης θα συζητηθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η Κομισιόν υπολογίζει ότι τα έσοδα από τα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξυπηρέτηση χρέους.

Σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής για την τέταρτη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά με βάση το βασικό σενάριο της Κομισιόν στην επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο της Κομισιόν, στο «βασικό» σενάριο κινείται πτωτικά αν και παραμένει άνω του 100% του ΑΕΠ έως το 2041. Στο «θετικό» σενάριο αποκλιμακώνεται ταχύτατα και βουτά στο 60% του ΑΕΠ το 2055, ενώ στο «αρνητικό» η αποκλιμάκωση σταματά στις αρχές της δεκαετίας του 2040 και έκτοτε συνεχίζει την ανοδική πορεία. Ειδικότερα:

- Στο βασικό σενάριο οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες διατηρούνται μέτριες, γύρω στο 10% του ΑΕΠ ως το 2032. Στη συνέχεια αρχίζουν να αυξάνουν ελαφρά αλλά προβλέπεται να διατηρηθούν γύρω στο 14% του ΑΕΠ ως τα τέλη της περιόδου που εξετάζεται.

- Στο θετικό σενάριο το χρέος διατηρείται «υψηλά βιώσιμο» με μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες γύρω στο 10% του ΑΕΠ το 2060.

- Στο αρνητικό σενάριο οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες φτάνουν το 20% του ΑΕΠ το 2042 και συνεχίζουν ανοδικά.

Τέλος, η Κομισιόν υιοθέτησε τις γνώμες για τα προσχέδια των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης. Εκτός από την Ελλάδα, με τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και το χρέος συμμορφώνονται πλήρως οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:22 - 20 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.