ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις ελαφρύνσεις και το ΠΔΕ ποντάρει η κυβέρνηση

11:17 - 22 Νοε 2019 | Οικονομία
Στις ελαφρύνσεις και το ΠΔΕ ποντάρει η κυβέρνηση
Σε ένα θετικό «σοκ» με δράσεις μειώσεων φόρων και πλήρους υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ποντάρει η κυβέρνηση με την κατάθεση του προϋπολογισμού, ώστε να βγει η δύσκολη εξίσωση της ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός, σε σχέση με το σενάριο αύξησης του ΑΕΠ, στηρίζεται σε άνοδο κατά 2% φέτος και κατά 2,8% το 2020, ενώ ως στόχος τίθεται και η πλήρης χρηματοδότηση του ΠΔΕ με 6,75 δισ. ευρώ.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι τονίζεται ότι θα γίνει η πλήρης υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αξίας 6,75 δισ. ευρώ το 2020, ώστε να σταματήσει το διαχρονικό φαινόμενο υλοποίησης του «συνωστισμού» εκταμιεύσεων τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Έτσι, από του χρόνου προβλέπεται να γίνεται σε μηνιαία βάση η κατανομή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Κάτι που, όμως, σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για σειρά έργων (ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ κτλ.) θα πρέπει να «τρέχουν» για να είναι σύμφωνες με προθεσμίες και να προωθούν ώριμα έργα.

Πάντως, για φέτος προβλέπεται μέσα στο Δεκέμβριο να κριθεί η χρήση 2,7 δισ. ευρώ του ΠΔΕ. Αυτό εξαρτάται και από το τι θα μείνει από το μέρισμα που θα διανεμηθεί στην κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι νέες παροχές

Στο μεταξύ νέες παροχές 1,181 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. Πιο συγκεκριμένα:

Οικογένεια και Υπογεννητικότητα

  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.
  • Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Φυσικά Πρόσωπα

  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

Επιχειρήσεις

  • Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
  • Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

Οικοδομική Δραστηριότητα

  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
  • Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.