ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EuroworkingGroup: Συζητά την αποδέσμευση των κερδών από τα ευρωπαϊκά ομόλογα

10:52 - 25 Νοε 2019 | Οικονομία
EuroworkingGroup: Συζητά την αποδέσμευση των κερδών από τα ευρωπαϊκά ομόλογα
Σήμερα ξεκινά το Euroworking Group και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει την έγκριση των θεσμών για τα κέρδη των ομολόγων, αλλά και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου σε αυτή τη διήμερη συνεδρίαση θα στηριχτούν στη θετική έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση και στην πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του ακριβού δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Mε βάση τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να εγκρίνουν οι δανειστές την ενεργοποίηση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. αποτελείται από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου και από την αποδέσμευση των κερδών ομολόγων που διακρατούν κράτη-μέλη αξίας 640 εκατ. ευρώ περίπου).

Το ποσό δεν θα χρησιμοποιηθεί φέτος αλλά εντός του 2020, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο Υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης. Είχε πει ότι καλό είναι να φτάσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ώστε να υπάρξει επαρκές διάστημα για την ωρίμανση και ολοκλήρωση των σχετικών με αυτό επενδύσεων. Συνολικά κάθε χρόνο μπορούν να φτάνουν 1,2 δισ ευρώ αν ολοκληρώνονται εγκαίρως οι αξιολογήσεις.

Μείωση πλεονασμάτων

Αναφορικά με τον στόχο για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και στο 2%, στόχος είναι η απόφαση να ενεργοποιηθεί την περίοδο 2021- 2022. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι συζητήσεις αναμένεται να γίνουν στα μέσα του επόμενου έτους, όταν θα υπάρχουν νεότερα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης για χαμηλότερο κόστος δανεισμού αλλά και τις ισχυρότερες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Αυτό σημαίνει, βεβαίως, πως οι εν λόγω αποφάσεις μπορεί να συνδεθούν και με την επιτυχή ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων, με την πέμπτη αξιολόγηση να αναμένεται την άνοιξη του 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 25 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.