ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΣΕ: Διατηρούν τη δυναμική ανόδου οι ελληνικές εξαγωγές

15:12 - 28 Νοε 2019 | Οικονομία
Σε τροχιά ανόδου παρέμειναν οι ελληνικές εξαγωγές στο εννεάμηνο του 2019, παρά την έντονη αβεβαιότητα και τις προκλήσεις που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στο εξωτερικό, μέσα από την επέκταση της παρουσίας τους σε υφιστάμενες και νέες αγορές, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, για το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2019, αυξάνονται συνολικά κατά 544 εκατ. ευρώ ή κατά 2,2% και ανήλθαν σε 24,93 δισ. ευρώ από 24,39 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 16,71 δισ. ευρώ από 15,92 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 791,5 εκατ. ευρώ ή κατά 4,97%.

Οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 αυξήθηκαν κατά 1,54 δισ. ευρώ ή κατά 3,9%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 40,65 δισ. ευρώ έναντι 39,11 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 29,1 δισ. ευρώ από 27,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά σχεδόν 1,85 δισ. ευρώ ή κατά 6,8%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2019 κατά 993,4 εκατ. ευρώ ή κατά 6,7%, στα 15,72 δισ. ευρώ από 14,72 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 12,42 δισ. ευρώ από 11,37 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,05 δισ. ευρώ, ή κατά 9,3%.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2019 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση έχει ανέλθει η Γερμανία, η οποία βρισκόταν στην 3η θέση στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Ακολουθεί η Κύπρος με άνοδο μίας θέσης στη σχετική κατάταξη και μετά η Τουρκία, προς την οποία η σημαντική μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά -19,9%)το πρώτο εννεάμηνο του 2019 οδήγησαν στο να χάσει δύο θέσεις.

Ακολουθούν η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στις θέσεις 5 έως 7, όλες μία θέση παραπάνω από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην 8η θέση βρίσκεται ο Λίβανος, προς τον οποίο επίσης σημειώθηκε σημαντική μείωση των ελληνικών εξαγωγών (κατά -17,3%) και έτσι υποχώρησε από την 5η θέση που ήταν το 2018. Στην 9η θέση, βρίσκεται η Γαλλία (από 11η) προς την οποία καταγράφεται μεγάλη άνοδος των εξαγωγών (+27,2%), ενώ την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει η Ισπανία, η οποία βρισκόταν σε αυτή τη θέση και το πρώτο εννεάμηνο του 2018.

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω επισημαίνει τα εξής:

«Οι ελληνικές εξαγωγές διατηρούν τη δυναμική τους, παρ’ όλα τα εμπόδια που διαρκώς υψώνονται στο δρόμο τους. Παραμένουν βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και αποδεικνύουν πως με την κατάλληλη στήριξη μπορούν να πετύχουν ακόμη περισσότερα προς όφελος της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Κομβικής σημασίας για τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών είναι η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εντάξει και πάλι την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» της ΕΕ. Με την απόφαση αυτή αίρεται ένα τεράστιο εμπόδιο, το οποίο υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα και επιβάρυνε τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά των ΜμΕ και τίθενται οι βάσεις για περαιτέρω τόνωση της εξωστρέφειας, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη που δείχνουν πλέον οι ξένοι εταίροι προς τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας πως η ελληνική οικονομία έχει μπει σε μια διαφορετική και πολύ πιο ελπιδοφόρα τροχιά».

 

 

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.