ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup:Εν αναμονή της έγκρισης για την εκταμίευση των €767 εκατ.

13:30 - 03 Δεκ 2019 | Οικονομία
Eurogroup:Εν αναμονή της έγκρισης για την εκταμίευση των €767 εκατ.
Την Τετάρτη αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» από το Eurogroup για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, ύψους 767 εκατομμυρίων. Την ίδια στιγμή, αναμένεται και η έγκριση για την κατάργηση επιβάρυνσης επιτοκίου στα δάνεια του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Το ποσό των 767 εκατ. ευρώ που θα καθοριστεί επίσημα το επόμενο έτος, θα περάσει από μια σειρά εγκρίσεων από ευρωπαϊκά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.

Αλλαγή χρήσης των κερδών

Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα και το σχέδιο αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, θέμα το οποίο θα θίξει την Τετάρτη. Σύμφωνα με το σχέδιο, προτείνει αντί να αποπληρώνεται το χρέος, τα κέρδη να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Πρόκειται, κατά την κυβέρνηση, για έναν αποτελεσματικό τρόπο έμμεσης μείωσης του χρέους.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα, η δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων στοχεύει στην εξυπηρέτηση του χρέους και στο «μαξιλάρι» ταμειακών διαθέσιμων που υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ευρωπαίος αξιωματούχος έρχεται να καταρρίψει το σενάριο συζήτησης, καθώς, όπως εξηγεί, η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας δίνει αυτή την δυνατότητα αλλαγής  της χρήσης αλλά προϋποθέτει πολλές ακόμα τεχνικές συζητήσεις προετοιμασίας πριν προχωρήσουν οι επόμενες κινήσεις σχετικά με το θέμα.

Πάντως, καθοριστικό ρόλο για το αν θα προχωρήσει το ελληνικό αίτημα, θα παίξει και μια θετική έκθεση της Κομισιόν τον Φεβρουάριο του 2020.

«Βαρύ» το πρόγραμμα Σταϊκούρα

Εκτός από τη θετική γνωμοδότηση του Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο στρέφεται τώρα στην εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων πριν από το κλείσιμο της φετινής χρονιάς. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχεδιάζει μέχρι το τέλος του 2019 να έχει κλείσει τα εξής θέματα: νέο τρόπο παρακολούθησης των δαπανών του δημοσίου, νέο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα, στελέχωση της ΑΑΔΕ, μέτρα για την αδήλωτη εργασία. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το ΚΕΑ αλλά και οι καινοτομίες στον τομέα της δικαιοσύνης. Παράλληλα, το υπουργείο «τρέχει» και τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους αλλά και τη δημιουργία ενός συστήματος που θα διευκολύνει την αδειοδότηση επενδύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:57 - 03 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.