ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Σήμερα το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών

10:12 - 04 Δεκ 2019 | Οικονομία
Eurogroup: Σήμερα το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κερδών
Με «αέρα αισιοδοξίας» προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο της θετικής έκθεσης της τέταρτης έκθεσης μνημονιακής αξιολόγησης.

Η Ελλάδα και η έγκριση της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα είναι σήμερα το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) και από την ακύρωση της αύξησης επιτοκίου που είχε επιβληθεί σε μέρος του δανείου του 2ου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς οι αποφάσεις σχετικά με την αξιοποίηση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις θα πάρουν χρόνο.

Η αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων, που φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, για επενδύσεις θα τονώσει την ανάπτυξη και έτσι θα επιτρέψει την ισόποση έμμεση μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ο στόχος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στο περιθώριο του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας θα επιδιώξει να χτίσει συμμαχίες με πρόσωπα – κλειδιά των θεσμών προκειμένου ξεπεραστούν οι αντιστάσεις κυρίως των Γερμανών και Ολλανδών πάνω σε αυτό το θέμα.

Σημειώνεται πως χθες Τρίτη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Paolo Gentiloni, τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ σήμερα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του Paschal Donohoe και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:00 - 04 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.