ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδεύει στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»

16:53 - 10 Δεκ 2019 | Οικονομία
Οδεύει στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου APS («Ηρακλής») για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις επιτροπές της βουλής και θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια. Παράλληλα, σήμερα ή αύριο αναμένεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της ΕΚΤ της έκθεσης γνώμης επί του νομοσχεδίου.

Στο νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός από το βήμα του «Capital Link Invest in Greece Forum» στη Νέα Υόρκη, το οποίο, κατά τον ίδιο «αποτελεί μια καινοτόμο και συστημική λύση που μέσω της χρήσης κρατικών εγγυήσεων, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες, να μειώσουν το “βουνό” των κόκκινων δανείων κατά 40%, να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρετέθη στο συνέδριο Capital Link 21 στην Νέα Υόρκη ο ομιλητής Υπουργός Εμπορίου κ. Γουίλμπουρ Ρος μίλησε με εξαιρετικά ευνοϊκά σχόλια για όλο το εύρος των πρόσφατων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και των επιπτώσεων που θα έχουν για την προσέλκυση των επενδυτών στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στις πρόσφατες τραπεζικές μεταρρυθμίσεις είπε ότι «σήμερα, που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση τον νόμο για την μείωση των κόκκινων δανείων, θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, ο νόμος θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία».

Στο περιθώριο του συνεδρίου το κλίμα ήταν ευνοϊκό για το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο αποτελεί «ανάσα» και σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για το τραπεζικό σύστημα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να αναλάβει «κόκκινα» δάνεια που θα φτάσουν τα 31,5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που προτίθενται να μεταφέρουν στον «Ηρακλή» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και που αναλύεται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια 12 δισ. ευρώ από την Alpha Bank, 7,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank, 6 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και άλλα 6 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε το αρχικό σχέδιο νόμου και το έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Σεπτεμβρίου, έλαβε το «πράσινο φως» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) στις 10 Οκτωβρίου και είχε έτοιμο τον τελικό νόμο στις 10 Νοεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 10 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.