ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάθηκαν 700 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων το 2018

14:55 - 12 Δεκ 2019 | Οικονομία
Χάθηκαν 700 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων το 2018
Στα 700 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα χαμένα έσοδα για την ελληνική κυβέρνηση από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, σύμφωνα με τη μελέτη Stella της KPMG, για την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ το 2018, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο 2019. Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από αρχές του 2020 ξεκινά τη λειτουργία της η επιτελική υπηρεσία τελωνειακών ελέγχων.

Επίσης, ο κ. Πιτσιλής δήλωσε ότι το 2021 θα έχουν αυξηθεί τα μηχανήματα εντοπισμού λαθρεμπορίου τσιγάρων από 5 που είναι σήμερα σε 17, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα αυξηθούν από 9 που είναι σήμερα τα σκυλιά εντοπισμού λαθραίων σε 15.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 2018, 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο ήταν απομιμητικά. Η αυξητική τάση που καταγράφεται οδηγεί σε σημαντικά χαμένα έσοδα για την κυβέρνηση.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι αυξημένες έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια το 2018, δείχνουν την αλλαγή δράσης των εγκληματικών οργανώσεων, από την εισαγωγή παράνομων προϊόντων, σε εγχώρια, πλέον, παραγωγή.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, 43,6 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, ποσότητα ισοδύναμη σε μέγεθος με το σύνολο της νόμιμης αγοράς πωλήσεων τσιγάρων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας και της Δανίας. Αυτή η πραγματικότητα κόστισε στις κυβερνήσεις 10 δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα έσοδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην ΕΕ υπολογίζεται στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης και .

Επίσης, η μελέτη εντόπισε 33% αύξηση στα απομιμητικά τσιγάρα – το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ιστορικά – με την κατανάλωση να φτάνει στα 5,5 δισεκατομμύρια απομιμητικά τσιγάρα το 2018. Σε δεκαπέντε (15) από τις χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση απομιμητικών τσιγάρων, με τον μεγαλύτερο όγκο (1,5 δισεκ. τσιγάρα) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (0,9 δισεκ. τσιγάρα).

Αυξημένη παραγωγή παράνομων τσιγάρων εντός της ΕΕ

Η έρευνα της KPMG κατέγραψε ότι κατασκευάζονται περίπου 9,2 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα εντός της ΕΕ. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και οι έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια από 22 το 2017, σε 51 το 2018.

Η Πολωνία, η Τσεχία και η Ελλάδα είχαν τις περισσότερες εφόδους σε παράνομα εργοστάσια το 2018. Τα παράνομα προϊόντα που παράγονταν σε αυτά τα εργοστάσια εντοπίστηκαν σε πολλές χώρες της ΕΕ. Εάν αυτές οι ποσότητες τσιγάρων είχαν διοχετευτεί στη νόμιμη αγορά, θα πρόσθεταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα Ευρωπαϊκά ταμεία.

Εύκολη η απόκτηση παραγωγικού εξοπλισμού από τις εγκληματικές οργανώσεις

Η απόκτηση παραγωγικού εξοπλισμού από τις εγκληματικές οργανώσεις είναι εύκολη.

Οι εγκληματικές οργανώσεις αποκτούν μέσω του διαδικτύου τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμό και αναλώσιμα, τα οποία, για να αποφύγουν τους ελέγχους, αποστέλλονται μέσω των Ελευθέρων Ζωνών Εμπορίου, συνήθως από τη Μέση και Άπω Ανατολή. Με αυτό τον τρόπο στήνουν πιο γρήγορα και εύκολα τα παράνομα εργοστάσια τσιγάρων.

Οι εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούν σε διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας και εξειδίκευσης. Το ίδιο δίκτυο που χρησιμοποιείται για τα παράνομα τσιγάρα, χρησιμοποιείται και για άλλα παράνομα είδη όπως ναρκωτικά, απομιμητικά ρούχα και φάρμακα.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 19:35 - 12 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.