ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα κράτη πρωταθλητές η Ελλάδα στις καθυστερήσεις στις πληρωμές ιδιωτών

11:21 - 14 Δεκ 2019 | Οικονομία
Στα κράτη πρωταθλητές η Ελλάδα στις καθυστερήσεις στις πληρωμές ιδιωτών
Στις πρώτες χώρες σε καθυστερήσεις πληρωμών των ιδιωτών από το Δημόσιο βρίσκεται η Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα το κράτος κατά μέσο όρο εξοφλεί τις υποχρεώσεις του από 200 – 300 μέρες μετά την έκδοση των τιμολογίων. Στην κορυφή της λίστας των με καθυστέρηση πληρωτών είναι η Σλοβακία, με διάστημα που ξεπερνά το χρόνο και η Πορτογαλία με διάστημα που φτάνει τις 365 μέρες. Η Ιταλία είναι στις 160 μέρες, η Ισπανία στις 100 μέρες. Καλοπληρωτές είναι τα κράτη του βορρά όπου γίνονται άμεσα οι συναλλαγές.

Στο φόντο αυτό μια χώρα όπως η Ελλάδα που ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών του δημοσίου διαμορφώνεται στις 200 – 300 ημέρες, κι όπου το κράτος αναμένεται να παραμείνει για καιρό μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών και προϊόντων, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για το factoring. Πρόκειται για μια υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να εκχωρήσει πλήρως μελλοντικές απαιτήσεις που έχει από το δημόσιο, μεταβιβάζοντας την εν λόγω απαίτηση έναντι τιμήματος, που έχει τη μορφή προμήθειας.

Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος BFF Banking Group. Μάλιστα με όχημα την υπηρεσία factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής καταγράφει ανοδική πορεία και αναπτύσσει και νέα πεδία δράσης πέρα από τον κλάδο υγείας όπου μέχρι σήμερα εστίαζε το ενδιαφέρον του. Μάλιστα λόγω του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας κτυπά πλέον πελάτες και σε αυτόν τον τομέα μαζί με αυτόν των τηλεπικοινωνιών.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ενημέρωση τύπου ο κ. Χρήστος Θεοδοσίου, Relationship Manager του ομίλου, θα υπάρξει επέκταση των εργασιών του στην Ελλάδα, με αιχμή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και εταιρείες από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ή των κατασκευών, πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών και των παρόχων ιατρικού εξοπλισμού, που αποτελούν μέχρι σήμερα το βασικό πυρήνα των εργασιών του. Ο όμιλος BFF Banking Group δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2017 και σήμερα καταγράφει τζίρο 65 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος διεθνών αγορών του BFF Banking Group, κ. Michele Antognoli, ο όμιλος BFF παρέχει με αυτό τον τρόπο ρευστότητα στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο τομέα, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν τις ταμειακές τους ροές , αλλά και την εικόνα των ισολογισμών τους, αφού οι απαιτήσεις αυτές παύουν να εμφανίζονται στις οικονομικές τους καταστάσεις. Όπως τονίζει μιλώντας στο Reporter.gr οι πελάτες της BFF κάνουν προεξόφληση μελλοντικών απαιτήσεων, χωρίς παράλληλα να αναλαμβάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο αυτών των οφειλών.

Το προφίλ

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος BFF Banking Group δραστηριοποιείται σήμερα σε 9 χώρες: Ιταλία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία, καθώς και σε Γερμανία, Ιρλανδία και Ολλανδία με προθεσμιακές καταθέσεις, εξυπηρετώντας συνολικά 12 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαχειρίζεται 3,6 δισ. ευρώ σε δάνεια πελατών, είναι σταθερά κερδοφόρος και αν και παρότι ή εξαιτίας του ότι, οι συναλλαγές του έχουν να κάνουν με το δημόσιο, διαθέτει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,5%. Αξιολογήθηκε από το διεθνή οίκο Moody’s στη βαθμίδα Ba1 με θετική προοπτική.

Η εξειδίκευση του ομίλου συνδέεται με την πολύχρονη παρουσία του στον κλάδο του factoring χωρίς αναγωγή και συγκεκριμένα από το 1985, όταν ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1985, με πρωτοβουλία μιας ομάδας βιομηχανικών φορέων στη φαρμακευτική και βιοϊατρική βιομηχανία. Ο αρχικός κλάδος της εταιρείας αφορούσε τη διαχείριση των απαιτήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στην Ιταλία. Το 1990 η εταιρεία ξεκίνησε να προσφέρει στους πελάτες της την δυνατότητα εκχώρησης επιχειρηματικών απαιτήσεων χωρίς δικαίωμα ανάγωγης.

Το 2010 ο Όμιλος BFF Banking Group ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ισπανία για να εξυπηρετήσει πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη συγκεκριμένη αγορά αυτή, ενώ το 2014 ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στην Πορτογαλία.

Έπειτα από την παροχή τραπεζικής άδειας το 2013, η Τράπεζα άρχισε να προσφέρει την δυνατότητα για online προθεσμιακές καταθέσεις σε πελάτες λιανικής και εταιρειών στην Ιταλία (2014) την Ισπανία (2015), τη Γερμανία (2016), στη συνέχεια, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ολλανδία (2019), προοπτική που δεν αποκλείστηκε και για την Ελλάδα από τον αντιπρόεδρο του ομίλου στη χθεσινή συνέντευξη.

Το 2016, ο Όμιλος BFF Banking Group επέκτεινε το διεθνές του αποτύπωμα με την εξαγορά του ηγετικού ομίλου στη διαχείριση απαιτήσεων του δημόσιου τομέα στην Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Τον Απρίλιο του 2017 εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Ιταλίας (MTA) και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα και αργότερα το 2018 στην Κροατία. Την ίδια χρονιά ο Όμιλος BFF Banking Group άνοιξε ένα υποκατάστημα στη Λισαβόνα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στην Πορτογαλία (ενεργή από το 2014).

Το 2019, ο Όμιλος ενίσχυσε περαιτέρω τη διεθνή του ανάπτυξη και έντεινε την ηγετική του θέση στην Ισπανία με την εξαγορά της IOS Finance, ενός εκ των ανταγωνιστών του Ομίλου BFF Banking Group στην αγορά. Ξεκίνησε τις διασυνοριακές δραστηριότητες στη Γαλλία και άνοιξε τραπεζικό υποκατάστημα στην Πολωνία, προσφέροντας προθεσμιακές καταθέσεις σε πελάτες λιανικής και επιχειρήσεις. Ο Όμιλος BFF Banking Group αξιολογήθηκε για πρώτη φορά από το διεθνή οίκο Moody’s στη βαθμίδα Ba1 με θετική προοπτική.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.