ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Λαγκάρντ

09:32 - 17 Δεκ 2019 | Οικονομία
Το μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Λαγκάρντ
Το θέμα της αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και της «αλλαγής χρήσης» των κερδών, που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης, αλλά και το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής απογευματινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Φρανκφούρτη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει από πρώτο χέρι τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας, αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει η κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι θα θέσει το ζήτημα της διασφάλισης όρων βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης για τη χώρα.

Βασικά στοιχεία μιας τέτοιας πορείας, σύμφωνα με την Αθήνα, είναι η αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πλεονάσματα, που με βάση τα βασικά οικονομικά δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό στην οικονομία. Βέβαια, η Αθήνα πατάει σε ένα θετικό κλίμα που υπάρχει για τη χώρα και στην ανάκτηση εδάφους σε σχέση με το ζητούμενο της αξιοπιστίας. Βοηθά και το γεγονός ότι η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ μιας πιο χαλαρής προσέγγισης των δημοσιονομικών στόχων.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προεδρία της ΕΚΤ, είχε δηλώσει πως το ΔΝΤ είχε σημειώσει ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ». Στο όλο κλίμα συνεισφέρει και το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της ΕΚΤ, είναι θετικότερη από εκείνη της Κομισιόν, καθώς ενσωματώνει με πληρέστερο τρόπο τη δραστική μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας μας από τις αγορές.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει ανακατεύθυνση των κερδών των ομολόγων με στόχο της στήριξη της ανάπτυξης, κάτι που η κ. Λαγκάρντ βλέπει θετικά σε ένα πλαίσιο αύξησης των επενδύσεων στην ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι με βάση εκτιμήσεις  του υπουργείου Οικονομικών, η τροφοδότηση των κερδών από τα ομόλογα δράσεων για έργα και υποδομές (π.χ. ΒΟΑΚ όπως έχει ζητήσει ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης) θα τονώσει την ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 0,5%, με τον πιο συντηρητικό υπολογισμό.

Βέβαια, τελικές αποφάσεις αναμένονται σε μερικούς μήνες καθώς υπάρχουν πολιτικές, αλλά και τεχνικές δυσκολίες. Οι βασικές τεχνικές δυσκολίες είναι δύο: (α) τα κέρδη των ομολόγων θα πρέπει να δαπανηθούν για επενδύσεις μέσα στο έτος που θα εκταμιευθούν, άρα χρειάζεται να βρεθούν ώριμα έργα προς χρηματοδότηση, που θα εγκριθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, (β) η εκταμίευση των ANFAs και των SMPs γίνεται ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων, κάτι που δημιουργεί χρονικές ασάφειες.

Επίσης, στο φόντο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE) αναμένεται να υπάρξει υπόμνηση στην Ελλάδα ότι «μόλις καταφέρει να ικανοποιήσει» τα κριτήρια θα ενταχθεί. Δηλαδή θα τονιστεί ότι είναι κομβικό να ανακτήσει ταχύτερα την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να ενταχθεί στο QE.

Επίσης στο «μενού» της συνάντησης αναμένεται να τεθεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες μετά και την κατάθεση του σχεδίου «Ηρακλής».

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης εξέδωσε θετική γνώμη ωστόσο προχώρησε έκανε και υποδείξεις για βελτιώσεις στα σημεία, οι οποίες προβλέπεται να ενσωματωθούν στη δευτερογενή νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.).

Τέλος να σημειωθεί ότι η συνάντηση γίνεται επ΄ αφορμή δείπνου που προς τιμήν του απερχόμενου μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο μοναδικός ηγέτης κράτους μέλους, ενώ θα έχει στο πλάι του τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και βέβαια το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Πρόσκληση για το δείπνο είχε λάβει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χουλιαράκης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα μπορέσει τελικά να δώσει το «παρών» στο δείπνο.

Πάντως ο κ. Κερέ, αφού δεν έγινε επικεφαλής της ΕΚΤ,  θα συνεχίσει από τις 15 Ιανουαρίου την καριέρα του στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) ως επικεφαλής νέας μονάδας (με την ονομασία «Innovation Hub») που θα ερευνήσει τη σχέση της τεχνολογίας και των κεντρικών τραπεζών με αιχμή τα «αχαρτογράφητα νερά» των κρυπτονομισμάτων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.