ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλακιωτάκης: Τα επενδυτικά πλάνα και οι προτεραιότητες

21:16 - 17 Δεκ 2019 | Οικονομία
Πλακιωτάκης: Τα επενδυτικά πλάνα και οι προτεραιότητες
Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Γαλάζια οικονομία, θαλάσσιος τουρισμός, αναβάθμιση των ελληνικών λιμένων, είναι μόνο κάποιοι από τους άξονες τους οποίους παρουσίασε ο κ. Πλακιωτάκης. Ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση έχει προνοήσει να διαθέσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τις άγονες γραμμές και για το μεταφορικό ισοδύναμο. Κυρίως είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές τομές μεταρρυθμίσεις για να αναδειχθεί το σύνολο της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε ότι:

-Μετά την έγκριση του νέου αναθεωρημένου master plan της ΟΛΠ ΑΕ, ξεκινάει μια πολύ σημαντική επένδυση για την πόλη του Πειραιά και το σύνολο της οικονομίας. Στόχος να καταστεί το λιμάνι του Πειραιά, ως το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη.

-Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου στον ΟΛΘ.

-Για τις άγονες γραμμές, που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, εγκρίθηκαν 18 νέες απομακρυσμένες γραμμές που δημιουργούν νέο πλέγμα ακτοπλοϊκών συνδέσεων στο Βόρειο ανατολικό και στο νότιο ανατολικό Αιγαίο. Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη θα συνδεθεί ακτοπλοϊκά με το βορειο-ανατολικό Αιγαίο και η Κρήτη με τα Δωδεκάνησα.

-Ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα, με μέσα και εξοπλισμό. Άμεσα θα ενισχυθεί με 51 επιπλέον νέα πλωτά μέσα και 287 νέα οχήματα διαφόρων τύπων και αποστολών.

-Ενεργοποιήθηκε κέντρο επιμόρφωσης στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού στη Μακεδονία

-Αποκαταστάθηκαν, με τη συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, οι κτηριακές υποδομές της Σχολής Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο.

Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Γιάννης Πλακιωτάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι:

-Για τη ναυτιλία και ναυτική εκπαίδευση προωθούνται παρεμβάσεις για την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του ελληνικού νηολογίου. Αναβαθμίζονται τα θέματα της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης. Δημιουργούνται νέα εργαλεία επιμόρφωσης και κατάρτισης του ναυτεργατικού δυναμικού, διευρύνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης, εκπονείται ειδικό πρόγραμμα για την καταγραφή σειράς νέων επαγγελμάτων στη σύγχρονη ναυτική εργασία. Ενισχύεται η ναυτιλιακή διπλωματία.

-Σχεδιάζεται εθνική πολιτική Λιμένων με σκοπό τα λιμάνια να αποτελέσουν ατμομηχανές ανάπτυξης, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μετά την έγκριση του master plan στο λιμάνι του Πειραιά, στόχος είναι η επέκταση των επενδύσεων στους τομείς διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν ζητηθεί μελέτες βιωσιμότητας για τα 10 λιμάνια της χώρας και εντός του 2020 προχωρούν διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

-Διασφαλίζεται αποτελεσματικό σύστημα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, η κοινωνική συνοχή στα νησιά και η οικονομική ανάπτυξή τους. Μετά την ανακοίνωση των 18 νέων άγονων γραμμών, ακολουθεί, πολύ σύντομα, και η δεύτερη φάση.

-Μέσα στο 2020 προγραμματίζεται η νομοθέτηση σύγχρονου, απλού νομοθετικού πλαισίου για τον θαλάσσιο τουρισμό. Ανοιχτές θάλασσες για όλους με κανόνες και σεβασμό στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο. «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει το κέντρο του παγκόσμιου yachiting», είπε ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για τη δημιουργία νέων μαρινών.

-Εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 θα παρουσιαστεί εθνικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Δομικό στοιχείο είναι η ανασυγκρότηση του σκοπού και λειτουργίας του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής.

-Εξορθολογίζεται ο νόμος για το μεταφορικό ισοδύναμο και επανέρχεται η κανονικότητα στην εφαρμογή του μέτρου, με αναπτυξιακό πρόσημο και όχι επιδοματική πολιτική. Ως ενδεικτικό στοιχείο της ανάγκης εξορθολογισμού του πλαισίου, ο υπουργός ανέφερε ότι η απορρόφηση του στο τέλος του 2019 θα είναι μόλις 10%. Θα στηριχθεί η νησιωτική επιχειρηματικότητα και κάτοικοι, με στοχευμένη πολιτική στο παραγωγικό πρότυπο κάθε νησιωτικής οικονομίας.

-Το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού θα προχωρήσει με τρόπο ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

-Επιλογή της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ολοκληρωμένο, σύγχρονο, λειτουργικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο, θα αναδειχθεί το σύνολο της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο χρόνια που έρχονται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.