ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είδηση- κλειδί για τις τράπεζες από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Λαγκάρντ

08:59 - 18 Δεκ 2019 | Οικονομία
Είδηση- κλειδί για τις τράπεζες από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Λαγκάρντ
Θετικά αξιολογείται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Φρανκφούρτη. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη γερμανική πόλη και με χαρά υποδέχθηκαν την είδηση-κλειδί που προκύπτει από το ρεπορτάζ του τετ α τετ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι κυβερνητικές πηγές ήταν φειδωλές για το τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση και το "κλασικό" ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα δεν λέει ασφαλώς πολλά... Η αλήθεια είναι, πάντως, πως πράγματι στη Φρανφκούρτη υπήρχε καλό κλίμα, αν και είναι ξεκάθαρο πως η Λαγκάρντ έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταλάβει πως περιμένει αποτελέσματα... Ιδιαίτερα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων που την αφορά άμεσα και κατ' επέκταση την προστασία της πρώτης κατοικίας, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν...

Η Λαγκάρντ ευτυχώς δεν άλλαξε ρότα στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπου φάνηκε πως επιμένει στη θέση που είχε και ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Αναμένεται δηλαδή να στηρίξει ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων, εφόσον φυσικά προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις και αναπτύσσεται η οικονομία. Βέβαια, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ δεν μπορεί να λάβει η ιδια τις σχετικές αποφάσεις, αλλά είναι σημαντικό πως δείχνει διάθεση να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν αποφασίσει να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στους θεσμούς.

Η είδηση-κλειδί

Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο "καυτό" ζήτημα που τέθηκε στην κα. Λαγκάρντ από τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση της Τρίτης και είναι στις αρμοδιότητές της. Πρόκειται για το ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεσή τους, σε ελληνικά ομόλογα. Η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες πολύ θα ήθελαν να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη και να αρθούν οι συγκεκριμένοι περιορισμοί.

Πληροφορίες μας από τα όσα συζητήθηκαν στη Φρανκφούρτη αναφέρουν πως σε πρώτη φάση η Λαγκάρντ άφησε πολλές ελπίδες να συμβεί κάτι τέτοιο και ασφαλώς αυτή είναι η πιο σημαντική είδηση που προκύπτει από το ρεπορτάζ της συγκεκριμένης συνάντησης.

Το αίτημα να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα έχει υποβληθεί από πέρσι στους θεσμούς όμως οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες και ο Μάριο Ντράγκι δεν είχε ανάψει το πράσινο φως. Η Λαγκάρντ, όμως, μοιάζει έτοιμη να πει το "ναι".

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων θα δώσει νέα πνοή στην οικονομία, ενώ μπορεί να αποδειχθει και εξαιρετικά επωφελής για τις ίδιες τις τράπεζες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 02:36 - 18 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.