ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα γίνεται η καταβολή των δόσεων του επιδόματος γέννησης

10:00 - 31 Δεκ 2019 | Οικονομία
Πώς θα γίνεται η καταβολή των δόσεων του επιδόματος γέννησης
Αλλαγή της τελευταίας στιγμής για το επίδομα γέννας που σπάει σε δύο δόσεις των 1.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι δικαιούχοι.

Αρχικά, το επίδομα που συνολικά είναι 2.000 ευρώ είχε ανακοινωθεί πως θα δίδεται σε δόσεις των 1.500 και 500 ευρώ. Τελικά,  θα δίδεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις», που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020.

Για την καταβολή του επιδόματος, ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ για μόνη μητέρα χωρίς άλλα ανήλικα παιδιά ή έως 70.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά και κλιμακώνονται ανάλογα με το πλήθος των ανήλικων παιδιών που υπάρχουν στην οικογένεια.  Ως εξαρτώμενα παιδιά νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και δεν έχουν κλείσει τα 18 κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα. 

Τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής :

  • · Μόνη μητέρα χωρίς άλλα παιδιά (αποκτά το 1ο)– ετήσιο εισόδημα έως 60.000€
    · Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά (αποκτούν το 1ο) – ετήσιο εισόδημα έως 70.000€
    · Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλο ένα ανήλικο παιδί (αποκτά το 2ο) – ετήσιο εισόδημα έως 70.000€
    · Ζευγάρι με άλλο ένα ανήλικο παιδί (αποκτούν το 2ο) – ετήσιο εισόδημα έως 80.000€
    · Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα δυο ανήλικα παιδιά (αποκτά το 3ο) – ετήσιο εισόδημα έως 80.000€
    · Ζευγάρι με άλλα δυο ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 3ο) – ετήσιο εισόδημα έως 90.000€
    · Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα τρία ανήλικα παιδιά (αποκτά το 4ο) – ετήσιο εισόδημα έως 90.000€
    · Ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 4ο) – ετήσιο εισόδημα έως 100.000€

Για κάθε επόμενο ανήλικο παιδί στην οικογένεια – μονογονεική ή ζευγάρι – το όριο αυξάνεται κατά 10.000€. Λαμβάνεται υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας.

Σε περίπτωση έγγαμων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η πλήρωση του εισοδηματικού κριτηρίου προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις αντίστοιχες Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου αμφοτέρων των συζύγων ή μερών του συμφώνου συμβίωσης.

Υποβολή αίτησης - Καταβολή δόσεων

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά: α) στο υποσύστημα του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή β) στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για το επίδομα γέννησης.

Κατόπιν της αποδοχής της σχετικής αίτησης, το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ έκαστη.

Κατηγορίες δικαιούχων              

Το επίδομα γέννησης χορηγείται για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, εφόσον η μητέρα τους ή ο πατέρας τους ή το έτερο πρόσωπο που ασκεί την επιμέλειά τους, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια και έχει την ιδιότητα:

α) Έλληνα πολίτη,

β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,

γ) πολίτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,

ε) πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη, πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

Εξαίρεση

Κατ' εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, το επίδομα χορηγείται, εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας της παρούσας περίπτωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν.

Το επί δωδεκαετία μόνιμο και νόμιμο της διαμονής στη χώρα των πολιτών τρίτων χωρών αποδεικνύεται από την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων ή των συζύγων τους καθ' έκαστο φορολογικό έτος ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση, στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη. Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται η για έκαστο φορολογικό έτος και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της και όχι η τυχόν, μετά τη λήξη του έτους, εντός του οποίου έχει ταχθεί η ανωτέρω προθεσμία, υποβολή δήλωσης για το εισόδημα παρελθόντος φορολογικού έτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.