ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα… ραντεβού της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης το 2020

09:14 - 09 Ιαν 2020 | Οικονομία
Τα… ραντεβού της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης το 2020
Έντεκα φορές θα αξιολογήσουν την Ελλάδα οι πέντε οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης εντός του 2020, κάτι που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, σε μια συγκυρία που η χώρα έχει ισχυρό momentum «επιστροφής» σε όλα τα επίπεδα.

Οι προοπτικές της χώρας ασφαλώς είναι θετικές, ενώ μέσα στο 2020 υπάρχουν καλές πιθανότητες μιας ή περισσοτέρων αναβαθμίσεων. Η πρώτη γεύση όχι αξιολόγησης αλλά ανάλυσης και εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία θα δοθεί στις 28 Ιανουαρίου 2020, όπου είναι προγραμματισμένο το συνέδριο της Fitch στην Αθήνα.

Η πρώτη επίσημη αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί 24 Φεβρουαρίου 2020 από την Fitch, όπου υπάρχουν μικρές πιθανότητες για αναβάθμιση, ενώ πιο πιθανό να έρθει κάποια βελτίωση στη βαθμολογία της χώρας είναι στις 24 Απριλίου, όπου δύο οίκοι, η Standard and Poor’s και ο καναδικός DBRS, θα αξιολογήσουν την Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση κατά μια κλίμακα.  

Σημειώνεται πως ο καναδικός οίκος DBRS θα προχωρήσει σε δύο αξιολογήσεις της Ελλάδας το 2020, μια στις 24 Απριλίου και μία στις 23 Οκτωβρίου. Με βάση ενδείξεις ο DBRS θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα μέσα στο 2020 τουλάχιστον κατά μια βαθμίδα σε ΒΒ από BB low. Μέχρι τώρα τρεις οίκοι αξιολόγησης η DBRs και οι αμερικανικοί οίκοι Fitch και Standard and Poor’s βαθμολογούν την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- ή BB low που αντιστοιχεί στην ίδια βαθμολογία. Μόνο η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κατηγορία Β1 που είναι μια κλίμακα χαμηλότερη από την ΒΒ-.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο ο γερμανικός οίκος Scope βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερα όλων αλλά με την ιδιαιτερότητα ότι δεν έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αναγνωρίζει μόνο τους οίκους Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s και DBRs.

Το πρόγραμμα αξιολογήσεων του 2020

Οίκοι αξιολόγησης             ημερομηνίες

Moody’s                          8 Μαΐου, 6 Νοεμβρίου

Standard & Poor’s            24 Απριλίου, 23 Οκτωβρίου

Fitch                              24 Φεβρουαρίου, 24 Ιουλίου

DBRS                             24 Απριλίου, 23 Οκτωβρίου  

Scope                            6 Μαρτίου, 17 Ιουνίου, 4 Δεκεμβρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.