ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Euroworking Group με εύσημα, χρονοδιαγράμματα και στο... βάθος πλεονάσματα

13:24 - 10 Ιαν 2020 | Οικονομία
Euroworking Group με εύσημα, χρονοδιαγράμματα και στο... βάθος πλεονάσματα
Το πρωτό Euroworking Group για το 2020 είχε θετικά μηνύματα για την ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ έγινε και ο προγραμματισμός για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, όπου έστω και άτυπα θα ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η σύνοδος του EWG, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη είχε ως βασικό θέμα την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου, αλλά όπως συνηθίζεται συζητήθηκαν και άλλα θέματα. Η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ατζέντα, αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία, μαζί με το "καλή χρονιά", πήρε σύμφωνα με πληροφορίες και τα εύσημα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε πως τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έρθουν στη χώρα μας στις 14 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενημερωθούν αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση και με την πορεία της οικονομίας. Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ώστε όταν έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών στη χώρα μας να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.

Αυτό αναμένεται να συμβεί στις 20-24 Ιανουαρίου, με τους Έλληνες υπουργούς να έχουν σημαντικές επαφές, που θα επηρεάσουν ασφαλώς και τα αποτελέσματα της έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που θα οριστικοποιηθεί λίγο πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Η πολιτική επικύρωσή της θα γίνει στο Eurogroup του Μαρτίου.

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά και η ελληνική κυβέρνηση θέλει όλα να γίνουν βάσει προγράμματος και χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να δείξει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; Μα, φυσικά το ζήτημα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% ή 2,5%, που είναι μείζον για το οικονομικό επιτελείο.

Μία πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα πάρω με την άφιξη των θεσμών και θα φανεί το πόσο διαλλακτικοί είναι. Η κυβέρνηση, πάντως, αισιοδοξοί με δεδομένη τη γενική ομολογία που υπάρχει ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Υπάρχει επίσης πολιτική σταθερότητα, σοβαρότητα και τήρηση των κανόνων, που σύμφωνα με την Ελλάδα μπορούν να επιτρέψουν μία ελάφρυνση των πλεονασμάτων. Με ξεκάθαρη φυσικά δέσμευση για το τι θα γίνουν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, τα οποία η κυβέρνηση σε πρώτη φάση δηλώνει πως θέλει να τα μετατρέψει σε φοροελαφρύνσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:30 - 10 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.