ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή θεσμών στην Αθήνα: Σε πρώτο πλάνο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

13:03 - 13 Ιαν 2020 | Οικονομία
Επιστροφή θεσμών στην Αθήνα: Σε πρώτο πλάνο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Η διαδικασία της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ξεκινά την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να έρχονται στην Αθήνα, έχοντας σε πρώτο πλάνο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το νέο ενιαίο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της Α΄ κατοικίας στις 30 Απριλίου.

Όπως επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο Euroworking Group, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών φτάνουν στη χώρα μας στις 14 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενημερωθούν αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία της οικονομίας. Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ώστε όταν έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών στη χώρα μας να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.

Αυτό αναμένεται να συμβεί στις 21 Ιανουαρίου, με τους Έλληνες υπουργούς να έχουν σημαντικές επαφές, που θα επηρεάσουν ασφαλώς και τα αποτελέσματα της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, που θα οριστικοποιηθεί λίγο πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Η πολιτική επικύρωσή της θα γίνει στο Eurogroup του Μαρτίου.

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να γίνουν βάσει προγράμματος και χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να δείξει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; Μα, φυσικά το ζήτημα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% ή 2,5%, που είναι μείζον για το οικονομικό επιτελείο. Μία πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα πάρω με την άφιξη των θεσμών και θα φανεί το πόσο διαλλακτικοί είναι.

Όπως προαναφέραμε, όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στις οποίες εστιάζουν οι θεσμοί και τις οποίες αναμένεται να… ψειρίσουν στο διάστημα της παρουσίας τους στην Αθήνα.

Οι θεσμοί αναμένεται συγκεκριμένα να επικεντρωθούν:

-Στο τι γίνεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

-Στο νέο ενιαίο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες, το οποίο πρέπει να τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη λήξη της προστασίας της Α΄ κατοικίας στις 30 Απριλίου

-Στην εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια

-Στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες

-Στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο και

-Στις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Επίσης αναμένεται να εξετάσουν το ζήτημα με εγγυήσεις που έχει χορηγήσει το Δημόσιο για δάνεια σε ειδικές ομάδες, που κατέπεσαν. Πρόκειται για δάνεια που δεν αποπληρώθηκαν και το κράτος δεν επέστρεψε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρήματα ως όφειλε με βάση τις υπάρχουσες διμερείς συμβάσεις τραπεζών - Δημοσίου. Το θέμα για τους θεσμούς είναι ότι αυτές οι χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ περίπου εξετάζεται να αποπληρωθούν σε μία 7ετία από το Δημόσιο, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για κάποια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αποστολή των υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Ιανουαρίου.

Γιώργος Αλεξάκης- Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 13 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.